Ara que estem en campanya electoral i que tots els partits, des dels seus respectius compromisos, es postulen per canviar i modificar aspectes molt millorables de la nostra societat, convé recordar que hi ha problemes, temes i realitats que depassen la provisionalitat del període electoral, i fins i tot els propis interessos partidistes o plantejaments ideològics de les diverses formacions, que reclamen el vot de la ciutadania. Problemes com l'atur, com l'habitatge, la salut, l'ensenyament, l'alimentació o la necessitat que a l'esfera pública la lluminositat de la transparència foragiti d'una vegada per totes la corrupció i les corrupteles han d'estar a l'agenda i han de ser objecte d'un compromís ferm de tots els que aspiren a governar i obtenir la confiança de la ciutadania. La política ha de servir essencialment per millorar les condicions de vida de les persones, mai per crear i incrementar els problemes.

En el cas de la pobresa és necessari recordar que la crisi no ha acabat, que les seves conseqüències estan malmenant la nos?tra societat, creant ciutadans de segona. No hem d'oblidar que les desigualtats han crescut i que aquestes realitats no se solucio?nen amb simples retocs estètics o tapant forats, acudint a la caritat privada i a la solidaritat individual. Una societat civilitzada, avançada i moderna exigeix una política oberta i compromesa, que posi en el centre de la seva atenció i preocupació les persones, posant remei no sols als símptomes sinó afrontant les causes que originen una realitat injusta i discriminatòria, i que aboquen moltes persones a la pobresa i a l'exclusió.

La pobresa no la podem dividir en adjectius diversos, ni l'hem de disfressar amb termes com pobresa energètica, pobresa habitacional o pobresa alimentària. Penso que cal parlar clarament d'una situació que requereix de compromisos efectius i contundents, essencialment des de la política i des de totes les institucions i administracions públiques, per lluitar solidària?ment contra la pobresa i les diverses causes que la originen: l'atur, el frau fiscal, salaris i pensions insuficients. I ja que estem a les portes del període hivernal, deixeu-me dir que és inhumà contemplar, impassiblement, com les grans companyies de serveis essencials com és la llum, el gas o l'aigua, acumulen ingents beneficis, mentre moltes famílies es veuen privades d'aquests serveis indispensables, carregant, indecentment, sobre els serveis socials dels nostres ajuntaments moltes d'aquestes factures.