E convoquen unes eleccions, com és avui, serà important pel resultat que al vespre donaran en fer l'escrutini dels vots. Aquesta serà la dada que comptarà per a la història, però per als votants, per a vostè i per a mi, les sensacions que s'experimenten en aquesta jornada, com en qualsevol altra convocatòria, són molt personals, són vivències que incorporem a la nostra vida de ciutadans que deriven del que pensem que és la societat i molt més en concret el poble català del que formem part. En una jornada d'eleccions el fet d'anar a votar esdevé un acte al que fem un lloc en les nostres activitats. Fem el que tenim previst en l'àmbit familiar i d'amistat fruit de l'època en que es convoquen, però de forma clara pensem en l'estona que necessitarem per anar a votar. És una acció que té prou entitat com per adaptar altres activitats al que és un afer important d'avui, l'anar a votar. Tot anant a votar ens agrada observar si hi ha més gent pel carrer i quins són els que s'encaminen o no a un col·legi electoral. Mirem amb atenció la diversitat de gent que trobem, potser ens sembla que avui és més variada, joves i grans, infants que els acompanyen.

Encara que segurament hem decidit el vot potser fa dies, tot anant a votar ens agrada pensar que la participació que és sovint una paraula força abstracta no ho és en el dia d'avui, que esdevé real, concreta, visible. Quan dipositarem el vot fem l'acció d'expressar una opinió que contribueix amb moltes altres a dir qui som i què volem.

En aquesta època es parla sovint del vot electrònic, que ja podria ser una realitat, però que mai no tindrà el batec que comporta el posar el nostre vot a l'urna. Segur que el vot electrònic seria un estalvi de temps i diners, però, hi deixaríem pel camí les emocions d'aquest anar a votar i de fer-ho.

Sovint anant a votar, quan ja som a prop del col·legi electoral, trobem algú conegut amb qui comentem la gent que s'hi veu. En un dia d'eleccions, inevitablement, ens referim al nombre de persones que van a dipositar el vot i també, segur, desitgem que sigui nombrós. Aquella definició clàssica que diu que la democràcia "és el govern del poble per al poble" ens fa esperar que avui tothom en sigui protagonista dipositant el seu vot.

Pensarem amb alguns dels debats que hem presenciat, potser articles que hem llegit de candidats o sobre aquestes eleccions. A vegades tot anant a votar és fàcil recordar com en els orígens del catalanisme polític Almirall i Torras i Bages argumentaven les característiques de com havia de ser la democràcia moderna a Catalunya. Tot anant a votar, encara que segurament tenim a prop el col·legi on ho fem, hi ha temps per pensar moltes coses, tot observant l'ambient, tot repassant aquelles raons que ens hi porten i la responsabilitat que exercim. Una jornada electoral és sempre un exercici amb el qual manifestem la nostra vitalitat.