Els resultats de les eleccions de diumenge deixen un panorama polític molt complicat. Ni PP ni PSOE estan en condicions de formar govern de manera ràpida. És evident que li toca a la força més votada encetar les negociacions, però... Rajoy no ho tindrà fàcil i els 40 diputats de Ciutadans no li serveixen per tal d'assolir la investidura.

D'altra banda, el PSOE, amb 90 escons, necessita molts malabarismes si de debò vol ser l'alternativa. Hauria de sumar diverses formacions polítiques i la governabilitat sembla a hores d'ara molt difícil, atès que necessitaria tres o quatre grups.

Allò clar és que el bipartidisme s'ha acabat. Pablo Iglesias avui és una seriosa amenaça per al PSOE i Ciutadans a l'hora de la veritat només ha esgarrapat vots del bàndol conservador. La campanya a Albert Rivera se li ha fet molt llarga i a mesura que avançava, perdia vots a gavadals. Contràriament, Podem anava sumant suports, gràcies a un líder que domina els mitjans audiovisuals com ningú i ho ha sabut explotar. En aquest sentit, La Sexta ha estat la seva gran aliada.

A Catalunya, ERC i DL han salvat els mobles. Els disset diputats avui són tots ells independentistes i podran representar els interessos de la majoria del Parlament de Catalunya. No ho tenia fàcil el candidat convergent, però els vuit escons li permeten gaudir de grup parlamentari propi.

La gran incògnita és saber si Junqueras i Mas faran polítiques d'oposició o bé s'implicaran en la governabilitat de l'Estat. Ells tenen moltes cartes per jugar si de debò es plantegessin foragitar el PP del govern.

En aquests moments sóc dels que penso que Angela Merkel jugarà un paper fonamental. Des d'Europa es demanarà estabilitat i només s'hi pot arribar mitjançant un pacte PP-PSOE. A Alemanya ja ho practiquen des de fa temps i les paraules a la nit electoral de Pedro Sánchez i Mariano Rajoy anaven en aquesta línia.

Uns resultats tan fragmentats ofereixen un munt d'hipòtesis. Hi ha un nou dibuix de l'escenari polític i l'arribada de Podem de ben segur abonarà unes polítiques més participatives i transparents. D'altra banda, Ciutadans ja ha parlat d'una nova llei electoral i de reformes importants que dormen en els calaixos governamentals des de fa una colla d'anys. Som davant una nova etapa i caldrà veure com es desenvolupen els esdeveniments. Es faran tot tipus de comentaris, però un gran acord entre els dos partits majoritaris espanyols no es pot descartar de cap manera.

A Girona cal destacar l'escó de Podem, amb Dolors Terrades al capdavant. És una política molt treballadora i amb una llarga trajectòria en els moviments d'esquerra. Als anys vuitanta ja va representar l'antic PSUC a l'Ajuntament de Banyoles i sempre s'ha caracteritzat per prendre part en temes socials i en favor de nouvinguts arribats de l'Àfrica central i del Magreb. És molt bona notícia que persones com Terrades siguin an les noves Corts espanyoles. Representarà de ben segur una nova forma de fer política.