Estaria bé començar l'any comprant llibres però, com que no sóc cap autoritat en la matèria, he pensat que seria millor trobar algun guru que pogués fer una recomanació per aquests dies de transició entre un any i un altre, i m'ha semblat interessant la recomanació que fa al seu blog el magnat Bill Gates, que comparteix amb els seus seguidors els sis llibres que més l'han motivat els darrers temps.

Què ningú pensi que trobarà novel·les de fàcil empassar, al contrari, la majoria són assajos del que Gates anomena «de com funcionen les coses». Segons ell «alguns expliquen coses sobre el món físic, com quant de ferro i vidre es fa servir o quina cosa manca per esquivar les malalties mortals. Uns altres ofereixen una visió de l'ésser humà, de les fortaleses i de les debilitats o de la nostra capacitat per al creixement vital».

Així, Bill Gates proposa una llista on s'inclouen títols com The Road to Character, del columnista The New York TimesDavid Brooks, que parla de la humilitat, basant-se en la seva pròpia experiència; ¿Qué pasaría si...? de Randall Munroe, una mena d'Eduard Punset a l'americana, que intenta donar resposta a les grans preguntes científiques; Being Nixon: a Man Divided, del periodista Evan Thomas, que intenta donar una visió més profunda del polític nord-americà, més enllà del rebuig generalitzat cap a ell; Sustainable Materials with Both Eyes Open, dels professors de Cambridge Julian M. Allwood, Jonathan M. Cullen i altres, en què es planteja com reduir les emissions de CO2; Eradication: Ridding the World of Diseases Forever?, de la professora de la universitat de Columbia Nancy Leys Stepan, que planteja si és possible que les malalties puguin desaparèixer per sempre, i el sisè de la llista, L'actitud de l'èxit, de Carol S. Dweck, un clàssic dels llibres d'autoajuda. Ja ho veuen, es pot començar l'any molt allunyats de la realitat.