L'editor de l'obra de Nehru, l'historiador Madhavan Palat, m'escriu des de Nova Delhi: "La política catalana i escocesa em mantenen apassionadament expectant, tot i que no he tingut temps de seguir tots els alts-i-baixos. Sempre m'ha interessat entendre com s'està formant la UE i si es convertirà en un nou Estat o nació, i si així és de quina mena. He de confessar que resulta fascinant seguir el cas, sens estar-hi directament involucrat com tu. La meva visió sobre la independència d'aquests dos països és que es tracta com de la formació d'un nou Estat de la Índia, i no com el desastre de l'escissió del Pakistan. La UE aporta la xarxa de seguretat, igual com la Unió Índia ho ha fet amb els nombrosos nous Estats que s'han format a l'Índia a través dels anys. Potser et semblarà ben estrany a tu que m'imagino no has tingut el temps ni l'interès de seguir el constitucionalisme i nacionalisme indi; però una les meves tesis ha estat que l'Índia i la UE són eminentment comparables perquè són les dues entitats polítiques compostes més grans del món després de la difunta Unió Soviètica, molt més que la UE i els EUA, o posats a mirar l'ONU que gent com Habermas prefereixen, imaginant la UE com una mena de model de l'ONU. Però d'això en parlarem més endavant, quan ho puguem discutir a fons."

La independència de Catalunya depèn dels catalans, que són els que han de votar un referèndum madrileny o una constitució catalana. Madrid posa tots els obstacles i el resultat ha estat la ingovernabilitat del 20-D. Només Pablo Iglesias va entendre la clatellada de les eleccions al Parlament del 27-S i ara insisteix, empentat per Ada Colau, en un referèndum. Què farà Europa davant la paràlisi de Madrid? No res, diuen els estatalistes que creuen Europa són els Estats i no els ciutadans. Europa no serà mai federal com els Estats Units. Ni serà mai el contrari centralista, la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Espanya tampoc vol ser Pakistan, escindida al naixement de l'Índia i escindida de nou al naixement de Bangladesh, Estat fracassat amb milions de morts.

Europa pot molt bé aprendre de l'Índia, o de Suïssa, si volen. L'Índia està plena d'Estats escindits, igual que Suïssa, i que conviuen tranquil·lament. A Suïssa mitjos cantons de Basilea, Appenzellen i Nidwalden-Obwalden i un cantó nou escindit de la centralista Berna, Jura. Europa té escissions prèvies: Txèquia, Eslovàquia, Croàcia, Eslovènia o Alemanya que s'ha cruspit un Estat sobirà. Espanya està desfeta per Catalunya. Sense, ja fa dies que governarien les esquerres. Madrid riu de les dificultats per formar coalició a Catalunya -realment els revolucionaris de carrer de la CUP fan riure-, però no és pur humor negre que el centralisme madrileny no pot formar govern, ni d'esquerra ni de dreta ni de res? Espanya no pot seguir sense resoldre la qüestió catalana. Tard o d'hora Europa a Espanya farà com l'Índia o Suïssa.