A l´estimat Carles Hac Mor

Dolors Bosch Agustí. girona.

Se´m fa difícil, que no fàcil saber-te que ets, però ja no hi ets. L´infrapoeta paraparèmic amb do sostingut del tot inèdit, ha marxat amb l´Avioneta del no sentit, que sempre l´ha acompanyat. L´inventor d´escenaris imprevisibles lliure-pensador, rupturista anti llepaculs i molt més. Gràcies pel Celrà Caminat, per totes les revistes parlades, per tot el que generosament ens has regalat mentre desembolicaves tota mena de gèneres poètics de l´antipoesia.

Ens has deixat amb un pam de nas amb el teu últim happening de l´anti-vida. Carles et recordarem. Per sempre.

Desconnexió o independència

salvador llorente varela. girona.

Imaginin que a Europa, una de les Regions més riques de França o Alemanya volgués independitzar-se; aquests països tan democràtics la deixarien independitzar-se? Sincerament, penso que no. Quin interruptor haurà d´apretar Catalunya per desconnectar-se d´Espanya? Si tots els que tenim en l´actualitat no funcionen perquè no arriba l´energia suficient. Encara s´ha de convèncer molts ciutadans perquè aportin l´energia suficient per poder apretar aquest interruptor de la desconnexió. Amb les lleis actuals, Catalunya no pot independitzar-se perquè primer s´hauria de modificar la Constitució i amb l´arc parlamentari actual no es pot sense els parlamentaris del PP i, pel que sembla, si es fessin noves eleccions el PP encara en treuria més dels que té en l´actualitat. A l´Artur Mas l´han fet fora; també haurien de fer fora Mariano Rajoy, però Espanya no és Catalunya. Avui en dia Espanya sí que pot desconnectar de Catalunya quan vulgui i com vulgui, perquè té totes les lleis al seu favor. A Catalunya ens esperen quasi dos anys més de mentides. Aguantarem, els ciutadans? Penso que sí, perquè són els únics que ho aguanten tot. Gràcies.

Internet, els joves, i vostè!

Xavier Serra Besalú. girona.

A més de 100 països del món se celebra cada 9 de febrer el Dia de la Internet Segura. Ara ja hi som a prop.

A casa nostra, al nostre merave­llós país, també. A la Xarxa Telemà­tica Educativa de Catalunya (XTEC), la pàgina informativa i operativa per excel·lència dels docents, hi ha interessants recursos. Ho he estat mirant i veig amb clare­dat que la problemàtica al voltant d´Internet no és dels joves, sinó dels qui en som mals usuaris: o sigui, potser vostè i jo.

Internet és un lloc ple d´oportu­ni­tats per als menors i als joves: hi poden aprendre, comunicar-se o cer­car l´excel·lència. També hi poden perdre temps: per això, l´adquisició de la competència digital és una necessitat de l´educació que els donem.

Els professors hi podem fer força i també vostès, els qui potser no en són, també. Per això, recomano -aquests dies especialment- els recursos específics que hi ha a xtec.cat.

Me n´adono cada cop més que el principal perill d´Internet no rau ni en l´eina ni ens els joves, sinó en el descontrol emocional i paranoic que sovint manifestem els més grans. Tant de bo pogués expo­sar als meus alumnes amb sere­nitat els recursos ara oferts.

Internet no és un enemic, és una oportunitat.

Espanya confederal

joan boronat lecha. blanes.

En una carta al Diari de Girona (1.11.2015 «No cal referèndum»), ja denuncio que el Decret de Nova Planta és una imposició opressora que va permetre la colonització de Catalunya. Com va explicar el president Puigdemont al PuntAvui TV el passat dissabte dia 30, l´estratègia per arribar a la independència es porta a terme de manera secreta, per no donar pistes a l´Estat. Però els nostres governants haurien de reclamar a les organitzacions internacionals competents l´abolició dels tractats i decrets firmats després del 1714, sense el consentiment de les Corts Catalanes, per la qual cosa haurien de ser declarats nuls.

Un cop recuperats els nostres drets i constitucions, és a dir, la independència, li toca a l´Aragó, Catalunya, Mallorca i València decidir en referèndum si romandre federats o separats. Quant a la unitat lingüística, no hi ha dubte que territorialment ses Illes i Catalunya són al 100% catalanoparlants, mentre que els casos del País Valencià i l´Aragó són diferents. A l´Aragó tenim la franja catalanoparlant, i una gran part del territori valencià forma part dels països catalans, però una zona gens desdenyosa de l´interior és part del països castellans; en cas de voler evitar la imposició d´una llengua sobre l´altra, la solució seria constituir dos àmbits autònoms seguint la línia de la llengua, però que, en cas de desitjar-ho, cadascuna es pogués federar independentment de l´altra, amb Catalunya o Mallorca, en el cas de la zona catalanoparlant, i amb l´Aragó, la castellanoparlant.

Tota aquesta reorganització nacional no significa la desaparició d´Espanya com a Estat, sinó el retorn a l´Espanya confederal anterior al 1714, quan cada nació es governava i s´administrava lliurament. Quant a tenir rei o república, això és una altra història.

I la família, què?

Jesús Domingo Martínez. girona.

De cara a la formació d´un govern estable, l´atenció se centra en el consens sobre principis compar­tits com la unitat de l´Estat, l´imperi de la llei, la lluita contra el terrorisme i la corrupció o la igual­tat de tots els espanyols. Ni tan sols aquests valors constitucionals semblen concitar un diàleg entre Partit Popular i el PSOE, però molts altres aspectes que afecten la vida de la societat, ni tan sols han sortit a la palestra. Un d´ells és l´atenció a les famílies com a suport de la cohesió social i de progrés.

Ningú pot portar-se a engany sobre la dramàtica realitat que suposa l´abisme obert entre el creixe­ment gradual del nombre de pensionistes i la disminució de la taxa de natalitat.