Amb el lema "Planta-li cara a la fam", avui dia 14 se celebra la Campanya de Mans Unides contra la fam, un flagell que assota milions de persones a tot el món. L'ONG Mans Unides vol donar una resposta a les causes i als problemes que provoca la fam al món, per una triple causa: els mal ús dels recursos alimentaris i energètics, un sistema econòmic internacional que privilegia el benefici i exclou els més dèbils i un estil de vida i de consum que augmenta la vulnerabilitat i l'exclusió de les persones més fràgils de la nostra societat. I és que, segons l'últim informe d'Oxfam, "les seixanta-dues principals fortunes acumulen més diners que la meitat de la població mundial, uns 3.500 milions de persones".

Per a Mans Unides, la solució al problema i a la vergonya de la fam passa per acompanyar els més pobres i també per reforçar el dret a l'alimentació, contribuir al canvi d'uns sistemes alimentaris més justos i finalment, educar, sobretot els més joves, per portar una vida solidària i sostenible.

El problema de la fam, que es dóna en àmplies capes de la societat, és més escandalós encara en els nois, més de quaranta milions dels quals necessitaran una ajuda d'emergència durant aquest 2016. A més de la situació de pobresa que viuen molts països, la guerra encara augmenta més la fam al nostre món. Així, els refugiats sirians que es troben als països veïns, com Turquia, el Líban, Jordània, l'Iraq i l'Egipte, es troben en una situació de misèria. També estan en situació de risc, a causa de la falta d'aliments, el Iemen, Nigèria o Sudan del Sud. I és que són milers els nois desnodrits en ciutats assetjades pels conflictes bèl·lics, i amb morts per inanició, que necessiten urgentment ser atesos perquè no acabin morint de fam. Per això l'acció humanitària de Mans Unides és tan important, per tal de pal·liar els efectes mortals de la fam.

A més del problema de la fam, Mans Unides també té, entre molts altres projectes humanitaris, el subministrament d'aigua potable a zones desèrtiques, l'escolarització dels infants, o la promoció de la dona.

Aquesta cinquanta-setena campanya de Mans Unides contra la fam vol fer-nos recordar, com ha dit el papa Francesc, que el seu flagell "no pot ser considerat un fenomen normal al qual cal acostumar-se, com si formés part del sistema". Amb aquesta campanya, Mans Unides pretén disminuir la fam al món i refor?çar el dret a l'alimentació de les persones més pobres i més vulnerables del planeta. La lluita contra la fam l'hem d'assumir com un deure ètic personal i com una responsabilitat de la societat civil, per tal de garantir el dret a l'alimentació, un dret inherent a la dignitat de tota persona humana.

Com assenyala Mans Unides, per trobar una solució a l'escàndol de la fam en el nostre món cal fer quatre sembres. En primer lloc cal sembrar recursos, perquè totes les persones puguin tenir explotacions familiars. En segon lloc cal sembrar capacitats, per tal que els pagesos desenrotllin una agricultura respectuosa amb el medi ambient. En tercer lloc cal sembrar responsabilitat i cooperació entre els Estats, perquè ajudin els països més pobres. I finalment cal sembrar solidaritat, que és, com deia el papa Francesc el 2014 a la FAO, "l'actitud que fa a les persones capaces de sortir a l'encontre de l'altre".

Amb bona voluntat i amb solidaritat, entre tots podem acabar amb el flagell de la fam, que mata cada anys milers de persones.