Quan Pasqual Maragall va fer tremolar el Parlament insinuant que CDC s'havia finançat durant anys amb l'adjudicació de contractes públics a canvi d'una comissió del 3% als contractistes, l'aleshores president de la Generalitat va haver de rectificar davant l'amenaça d'Artur Mas de liquidar la negociació de l'Estatut. Una dècada després, l'expresident de la Generalitat i de CDC Jordi Pujol ha acudit a l'Audiència Nacional com a imputat. I les investigacions sobre el 3% avancen en els jutjats. La Justícia és lenta i destapar la corrupció no és senzill, però finalment s'ha aixecat el vel que cobria aquells usos fraudulents.

En el cas Pujol, que implica també la seva dona i els seus set fills, la clau s'ha trobat en l'abundant informació bancària lliurada per Andorra a l'Audiència Nacional. El relat de la deixa de l'avi Florenci Pujol ja no s'aguanta. I així ho creuen el jutge, els fiscals i els investigadors. El mateix Jordi Pujol, encara que ara ho justifiqui amb el divorci del seu fill gran, va reconèixer amb la seva firma que era el titular del compte 63810 de l'Andbank andorrà, obert l'any 2001 -és a dir, 21 anys després de la mort del seu pare- amb un ingrés de 307 milions de pessetes. En la interlocutòria del passat 30 de desembre d'imputació de Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, el jutge José de la Mata raona que "no consta cap negoci jurídic que justifiqui els increments patrimonials, existeixen operacions financeres anòmales i moviments financers que, en tractar-se d'efectiu, posen de manifest operacions estranyes a les pràctiques comercials ordinàries. Existeixen nombrosos contractes aparentment simulats, sense causa real, sense contingut i sense entregues contrastables, per justificar els ingressos de grans quantitats de diners (...) En definitiva, no existeixen negocis lícits que justifiquin aquest increment patrimonial o les transmissions dineràries". I afegeix el jutge De la Mata: "Moltes de les empreses que van subscriure els contractes i que van realitzar els pagaments directament o mitjançant testaferros tenen en comú que han sigut i són adjudicatàries de contractes de serveis i obres públiques". Contundent. Revelador. Diners de procedència indeterminada. De la suposada deixa de Florenci Pujol, ni rastre.

Els documents aportats per Andorra també han revelat que es van realitzar transferències de fons a 11 països, alguns d'ells considerats paradisos fiscals. Jordi Pujol Ferrusola, que al novembre de 2014 havia negat a l'Audiència Nacional tenir diners en bancs andorrans, extrem que després s'ha demostrat que era rotundament fals, no va poder evitar amb la seva declaració de dijous passat que el fiscal li atribuís per primera vegada el delicte de pertinença a organització criminal. Segons la documentació lliurada a l'Audiència Nacional, els diners ingressats eren distribuïts a parts iguals a tots els membres de la família. I el jutge també ha estat inclement. Li ha retirat el passaport perquè "va ordir un entramat societari internacional, per blanquejar diners, es va anar desfent del patrimoni arran de la investigació judicial i mai ha sabut justificar d'on va sortir la fortuna familiar a Andorra". Queda molt per saber i per provar judicialment. De moment, hi ha més indicis d'acció criminal que d'evasió de divises.