L'any de la mort de Franco, el dèspota moria matant, dictant penes de mort a través del seu Tribunal de Orden Público. Aquell 1975 sagnant, Costa-Gavras filmava Section speciale amb guió de Jorge Semprún sobre com el règim de Vichy manipulava la justícia els anys quaranta. El paral·lelisme era més que evident. El Tribunal de Orden Público, avui rebatejat Audiència Nacional, el va crear Franco perquè els jutges no li feien cas. No li calia un Tribunal Constitucional quan ja tenia el que volia, la Monarquia del Movimiento votada en referèndum només amb paperetes del sí.

Resulta instructiu com Costa Gavras i Semprún presenten la justícia. El govern de Vichy, espantat per un soldat alemany assassinat a París, vol entregar en safata a la Gestapo els caps guillotinats de sis "terroristes". El problema és que no en té cap d'empresonat. Així que el govern de Pétain s'inventa terroristes a mida. Promulga una llei retroactiva i selecciona entre els condemnats polítics, jueus i altra mena per recondemnar a mort a porta tancada. El problema és aconseguir que la justícia segueixi ordres. El poder judicial entén la "raó d'Estat". El fiscal en cap marxa indignat, però el ministre de justícia troba un fiscal flexible. Falten els jutges. Nomena jutges de segona que pel càrrec fan el que sigui. Tot i així els jutges a dit només s'atreveixen a guillotinar la meitat.

El Tribunal Constitucional ja va carregar-se l'Estatut referendat seguint ordres del PP i PSOE. Ara té ordres de carregar-se polítics catalans. Rajoy ha donat les armes d'empresonar-ne tants com vulgui. Ho farà? La realitat de Vichy em fa venir dubtes. El Tribunal Constitucional està socarrimat pel seu cop d'Estat de 2010 amb manifestacions milionàries i el procés cap a la independència, just al contrari del que pretenia: deixar-nos provincialitzats, no sublevats.

Els tribunals fan senyals que no ?se?gueixen ordres. Rajoy ha tret fiscals que acceptaven el dret a decidir i ha destituït el jutge Vidal per estudiar una Constitució catalana, però els jutges han arxivat causes independentistes contra ajuntaments i polítics. El Tribunal de Justícia de Catalunya s'ha carregat el seu president demòcrata, però el nou martinet s'atrevirà a sublevar més Catalunya empresonant l'expresident Mas per la consulta del 9-N?

La pel·lícula explica per què la justícia mai és tan mal·leable. Els jutges són preguntats què faran si Hitler s'enfonsa a Rússia com Napoleó i perd la guerra. Què faran els jutges que viuen a Catalunya si hi ha independència? Els jutges de Vichy decidiren fer-ho tot a mitges, guillotinant la meitat del que volien els polítics. Tingueren raó. Després de la ?guer?ra no els va passar res als jutges a diferència dels polítics. Van argumentar que només havien condemnat la meitat del que exigia Vichy. Els jutges del Vichy Catalán també veuen que el canvi de règim és possible amb un govern a Catalunya i un desgovern a Madrid. Rajoy està pràcticament fora i ja hem vist què passa al PP sense el poder a València, tots a la presó. Al PSOE tampoc li interessa seguir atacant els catalans. Prou feina tindrà Sán?chez ballant pasdoble amb FalangitoRivera o foxtrot amb Pablo Iglesias. El Tribunal de Orden Público, perdó, el Tribunal Constitucional, a les ordres del pod?er contra Catalunya no sobreviurà a Rajoy.