No sé si recordaran aquella pel·lícula anglesa de l'any 2000 que aquí es titulava El jardí de l'alegria i que anava d'una vídua que, per poder fer front als deutes deixats pel seu marit, acabava convertint una vella mansió de Cornualles en una important plantació de marihuana, amb la connivència de gairebé tot el poble. De fet, cadascú combat les situacions de crisi econòmica com pot o com sap i no ens hauria d'estranyar que algú, com la vídua de la pel·lícula, optés per formes poc ortodoxes per suplir la manca de diners, cosa que no vol dir que haguem d'aplaudir o que hi haguem d'estar d'acord.

Si he recordat aquella pel·lícula ha estat perquè aquesta mateixa setmana els Mossos d'Esquadra han desmantellat una important plantació de marihuana a una nau de Blanes, que regentaven dos jubilats de 67 i 69 anys respectivament. Desconec les veritables raons que varen dur aquests dos avis a muntar un negoci il·legal, que per cert, es calcula que donava uns beneficis de quatre milions d'euros anuals però, fent una suposició romàntica del tema, podem imaginar per un moment que es tractava de dos homes que no feien prou amb la minsa pensió que cobraven de l'Estat. No seria tan estrany que en els propers mesos un allau de jubilats acabés per impulsar plantacions d'aquesta mena si tenim en compte que l'augment sobre les seves pensions, que molts han rebut aquest mes, no supera els 50 cèntims, i no riguin siusplau, que és ben cert.

Si la memòria no em falla, en el mateix poble i fa només unes setmanes, la policia també va desmantellar una altra plantació, aquesta vegada en un pis, que anava a càrrec d'un home molt proper a la jubilació. Ja ho veuen, caldrà esbrinar si estem davant d'una tendència creixent davant la impossibilitat d'arribar a final de mes o només d'una casualitat.