La tarda del dilluns 23 de febrer de 1981 un escamot de guàrdies civils, comandats pel tinent coronel Antonio Tejero, entraven violentament al Congrés dels Diputats. Amb crits amenaçadors i portant fusells interrompien la votació d'investidura del nou president del Govern, Leopoldo Calvo-Sotelo. Els diputats van estar segrestats divuit hores, fins que van ser allibe?rats l'endemà a les dotze del migdia, després d'un pacte ignominiós.

Avui dimarts, quan es compleixen 35 anys d'aquell episodi vergonyós, els mitjans de comunicació rememoraran, amb tots els ets i uts, la temptativa colpista contra una fràgil democràcia que avançava a empentes i rodolons enmig d'una crisi social, econòmica i política.

De la nombrosa informació cal reflexionar sobre l'actuació d'uns comandaments intermedis de la Guàrdia Civil, institut armat de naturalesa militar, creat el 8 de març de 1844 per combatre la delinqüència i garantir l'ordre públic.

Al llarg de la seva història, la Benemèrita s'havia guanyat l'hostilitat de les classes populars per les actuacions contra els moviments camperols a finals del segle XIX i de les organitzacions anarquistes en el primer terç del segle XX. Després de la Guerra Civil, va jugar un rol important en la repressió de qualsevol protesta contra la dictadura.

Per tant, el 23-F, exceptuant honroses excepcions, la institució era un reducte del règim franquista que es resistia a acceptar l'ordre constitucional. Els guàrdies van ser carn de canó.

I ves per on, avui dia, unitats especials són la punta de llança de la lluita contra la corrupció. És habitual veure guàrdies civils entrar com a cal sogre, per ordre judicial of course, a les seus de partits polítics, institucions financeres, empreses constructores, domicilis particulars, ajuntaments i altres entitats. Això sí, envoltats d'una cobertura mediàtica que fa caure d'esquena les persones que creuen en la presumpció d'innocència i en el secret sumarial.

Per exemple, la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal) ha adquirit protagonisme per més que Jordi Pujol es pregunti: «què cony és això de la UDEF?»

Doncs és una de les cinc unitats de la Comissaria General de Policia Judicial, junt amb la Unitat Central de Droga i Crim Organitzat (UDYCO); la Unitat Central de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV); la Unitat Central d'Intel·ligència Criminal (UCIC); i la Unitat d'Investigació Tecnològica (UIT). Quin canvi!

La figura tètrica d'un guàrdia civil amb tricorni i pistola a la mà comminant els diputats a estar-se quiets i a tirar-se a terra és un re?cordatori que, malgrat codis deontològics d'honor o de conceptes morals, de l'obli?gació de respectar la constitució i les lleis. Ahir, avui i demà.