La medicina, com la guerra, s'anomena més sovint art que ciència. Lògic. Els campions de la causa racionalista haurien de ser més prudents, si no poden ser més humils, perquè referma la propaganda positivista, la campanya contra la medicina miraclera i fins l'agitació atea. No és que em sembli malament, però per ?exem?ple una universitat del país ha hagut d'aclarir que el màster (i ja són deu) d'acupuntura, homeopatia i medicina naturista, l'imparteixen mèdics. Titulats. Si caiem en la temptació de no ser modestos, perdem atenció (Kapuscinsky).

Qualsevol persona atenta sap que en la curació -alguna cosa bastant complexa, més enllà d'un simple refredat, que és el que més costa de curar- hi intervé alguna cosa més que les relacions causals.

No parlo d'arcàngels o prodigis, sinó d'alguna cosa més domèstica: la ment, per exemple, que uns consideren que és emanació del cervell i altres que s'assenta allà i ens regeix: materialistes i espiritualistes. Personalment, recorro als antibiòtics en cas d'infecció, però em van bé el ioga i la meditació. Recorro a les vacunes en les meves aventures com fa gent molt valenta, però els xamans també curen, de vegades.

Procuro ser escèptic, fins i tot encara que no estigui en joc la meva salut, però em costa creure que la veïna França tingui facultats, metges i farmàcies homeopàtiques -poso per cas- i que no curin res. A mi aquesta pràctica em va curar una persistent pruïja de clatell, sóc donat a gratar-me i expresso amb la neurodermatitis la mateixa angoixa que al mico captiu li fa ficar-se el dit al nas i, després, a la boca: per aquest ordre.

Autosuggestió? També, però que pot fer viure o morir de debò. La medicina ha avançat perquè va mirar on no havia de fer-ho, no ens posem gallets ara. I l'astrofísica ha eixamplat l'àmbit no només de la realitat, sinó d'allò que és concebible, de manera que la ciència ha de recórrer a categories poètiques i metafísiques per dir-se. Juan Ignacio Wert, el que va ser ministre d'Educació, menyspreava el grec i la filosofia, però això passava perquè és un home del segle XX. De mitjan segle, en concret.