Em sembla recordar que CiU es va desfer perquè els de Duran Lleida eren sobiranistes però no independentistes. Creien en el dret a decidir, però volien decidir quedar-se a l'Estat espanyol. Convergència, en canvi, va apostar per construir la independència en una legislatura escurçada, i va formar candidatura amb Esquerra i amb personalitats igualment defensores de la desconnexió accelerada. Duran va muntar un referèndum intern a Unió, el va guanyar per molt poc marge, el partit es va fracturar i el sector independentista va marxar i va trucar a la porta de Junts pel Sí. El que va quedar d'Unió no va aconseguir cap diputat ni a les autonòmiques de setembre ni a els generals de desembre, i fa uns dies Duran, que havia estat una figura indispensable del Congrés de Diputats, va presenciar el debat d'investidura des del galliner dels convidats.

El cas d'Unió va deixar clar que, en la nova dinàmica, tot el que no fos independentisme quedava fora del consens del full de ruta i la transició nacional. Però aquesta setmana Artur Mas ha dit que la formació política que sorgeixi de la refundació de CDC no s'ha de definir com a estrictament independentista sinó com a sobiranista, per tal d'acollir totes les persones favorables a celebrar un referèndum per decidir el model polític de Catalunya «encara que no hagin fet el pas cap a la independència». Es tracta d'arribar als votants que veuen Catalunya com una nació amb dret a decidir, però no tenen clar que hagi de ser independent. Una gent, per tant, que dubtaria davant el programa de Junts pel Sí i no se sentiria identificada amb la resolució d'inici del procés d'independència aprovada pel Parlament el 9 de novembre. Un electorat al qual caldria tornar a presentar un programa basat en el dret a decidir, tot i que aquesta és una «pantalla superada» segons els portaveus tant de CDC com d'ERC. Artur Mas proposa fer clic al botó de «pantalla anterior». Mas és el president de Convergència, i el seu lideratge del partit no està en discussió. Les seves opinions no són les d'un comentarista qualsevol. Si el líder de la meitat de Junts pel Sí, del partit del president Puigdemont, apunta a fer un «pantalla anterior», una cosa és segura: es prendrà en consideració. Els sobiranistes que pensen que s'està corrent massa tenen un nou aliat.

(Postdata: Podem vol que el Congrés que perdi el «de diputats» per masculí, Però de congressos se'n fan cada dia. Què els sembla «Congrés de representants»?).