Si jo fos la família Trueta exigiria retirar el nom de l'insigne cirurgià a l'hospital de referència de les comarques de Girona. Un centre amortitzat fa anys, d'aire decadent i amb espais en el seu ocàs que no grinyolarien en un àlbum de fotos de Detroit. Cada vegada que el visito m'agafa un atac de ràbia. L'anterior govern de CiU, amb el govern de la ciutat aplaudint en aquell moment la «responsable» austeritat, és el culpable que Girona pateixi aquesta indecència d'hospital de referència (parlo sempre de la carcassa). Ara descobrirem si ERC i els independents com Lluís Llach es converteixen en còmplices.

L'atac de ràbia ha estat superior aquesta setmana quan he visitat la planta de maternitat del que un dia va ser un Hospital amic dels nens, ara convertit en enemic dels usuaris. No solament perquè hauria d'estar enderrocat fa uns anys, sinó perquè no s'hi fa el més mínim manteniment. Les sinistres parets de les habitacions han oblidat l'existència d'un invent anomenat pintura i els paviments estan consumits per trilions de passos oblidats. Només les fotografies dels nens a la recepció de la planta humanitzen i atenuen el lúgubre decorat. Els primers dies de vida dels nens es mereixen una atmosfera més polida, oxigenada i alegre. Quan accedeixes a l'hospital per la porta principal, tot es torna fosc i geròntic. Sembla que en un moment determinat pugui tornar a agafar vida l'univers de Charles Dickens. I això sense oblidar que al Trueta hi ha espais clausurats i que, segons una auditoria d'enginyeria de fa uns quants anys, l'edifici està malalt. Del complex només es poden salvar les consultes externes. I això fins que el modern edifici barracó comenci a esberlar-se perquè estava pensat per a un ús temporal mentre es construïa el nou hospital.

Sempre que entro al Trueta entenc la fúria que em provoca pagar impostos. També tinc un record per a l'exconseller Boi Ruiz-ara evaporat- que amb la complicitat del govern de Girona va assassinar el projecte d'un nou hospital, treballat per l'exconsellera Marina Geli, quan ja s'havia fet el projecte i el disseny financer per poder pagar-lo. La decisió de no fer-lo és va prendre quan el govern dels millors es va convertir en els alumnes avantatjats de l'austeritat, mentre es construïen arreu aeroports fantasma, línies d'alta velocitat sense usuaris i Espanya sencera encara era una orgia de comissionistes.

Però mirant endavant la pregunta és si aquest govern interí de Catalunya donarà resposta a l'equipament més necessari de la regió de Girona. Ho dubto.