Sembla molt difícil que els nostres polítics puguin pactar un govern. I si el pacten sense la col·laboració del partit més votat serà un govern dèbil i inestable. Una olla de grills on difícilment s'entendran entre ells i se'ls farà impossible de governar.

Serà un govern de laboratori. Compost de diversos ingredients, alguns dels qual es repel·len i poden arribar a ser explosius. Un govern que pretendrà integrar diferents realitats, però que estarà d'esquena a la realitat.

Per dins, com ja he vist en altres ocasions, resultarà ingovernable. No serà un equip, sinó uns quants grups units amb un adhesiu de basar xinès. I només per l'ambició de poder ostentar el poder i de satisfer les ànsies personals i partidistes.

Però això no és governar. Per tant, de cara a l'exterior, és a dir, a dur a terme una gestió governamental adequada al difícil moment polític, econòmic i social actual, i de procedir a uns canvis que tot el món proclama com a necessaris, aquest hipotètic govern de proveta no servirà.

Mentrestant es va perdent el temps i gastant energies en va. Els vots -que els ciutadans també es poden equivocar- van sortir de les urnes massa fragmentats. Hi havia una estranya eufòria pel final de les majories absolutes, però la disgregació excessiva tampoc no és bona.

Si d'aquest laboratori no en surt un govern fort i estable, com sembla que passarà, què es pot fer?

Les diverses ideologies i els diferents -fins i tot contradictoris- interessos no poden donar un resultat viable i durador. En aquest contenciós -tan crispat i ple d'egoismes- resulta, a més, que els líders i els partits que haurien de resoldre'l són, al mateix temps, jutges i part interessada. I així no hi ha manera de resoldre el conflicte. Si no és que en l'últim moment les dues forces més votades -PP i PSOE-, en un atac de vertigen davant unes noves eleccions, decidissin col·laborar per no anar de mal a pitjor.

Si no és així, caldrà abandonar les inacabables proves de laboratori i acudir forçosament a l'arbitratge més imparcial: que la ciutadania dicti el seu veredicte en unes noves eleccions. L'àrbitre, el poble.