Churchill, -per cert, un avalador de Franco-, va dir que «Spain is different». I ho és, fonamentalment, pel seu dèficit democràtic, en no reconèixer les nacions que l'integren i, particularment, Catalunya, ofegant la seva economia, escanyant-la amb les infraestructures i els impostos, perseguint la llengua. És evident que el Regne d'Espanya no és, en aquest aspecte, ni el Regne Unit, ni Suïssa, ni Bèlgica, ni el Canadà, ni tan sols Bolívia, que sí que reconeixen les seves nacions. «Spain is diferent»!

Tafanejat pels grans Magatzems Harrods, de Londres, en un supermercat d'alimentació fabulós, on hi ha productes catalans com una llonganissa de Vic i galetes Trias de Santa Coloma de Farners i tot un munt de productes escocesos: exactament com a Espanya, ja veieu. Ara entrem a Mark & Spencer. Em pica la curiositat el disseny d'una capsa de galetes de llauna litografiada -una especialitat britànica- de les quals tinc una bona col·lecció. La compro i, un cop ben analitzada, veig que és una capsa que commemora l'aniversari de la coronació d'Elisabet II, reina d'Anglaterra. Llegint més ens adonem que és d'unes «galetes escoceses (no angleses!) de mantega»; la informació es repeteix en francès i neerlandès (a fi que la capsa es pugui exportar a Bèlgica). En lloc ben llegible, a més hi consta «Made in Scotland». Us imagineu, al Regne d'Espanya, una capsa de galetes Trias, o Rifacli, o Birba, commemorant l'aniversari de la coronació del rei o una gran efemèrides d'estat? Oi que és absolutament inimaginable? I encara és més inimaginable que en els productes catalans, de les galetes als embotits i als formatges, passant pels vins, hi pugi constar «Produce (o made) of Catalonia». Simplement seria il·legal. Tampoc em consta, certament, que ni la Generalitat, ni cap partit -fins i tot dels que s'autoproclamen independentistes- hagi fet cap gestió respecte a això: no seria més que restituir un fet que ja existia amb la República, i que Franco -que sí que va envair Catalunya, en nom d'Espanya!- va revocar. Tampoc Anglaterra es dedica a fer boicot als productes escocesos, com fan alguns espanyols -incloent-hi entitats i partits- envers els productes «espanyols» fets a Catalunya, com el cava. Tot i que no necessitem boicots: com és ben sabut, gran part dels restaurants encara ara no han descobert els vins catalans -perfectament equiparables als grans vins espanyols- i per tant, practiquen un estrany autoboicot. Com ha estat dit, Catalunya és l'únic país vitícola del món on es beuen més vins de fora que del país: així som, de «multicultis» i de provincianament «cosmopolites».

Per enèssima vegada des d'internet, en forma de blog i una pàgina de Facebook, hi ha una plataforma on hi ha inscrits milers d'espanyols que proposen un «Boicot a los productos catalanes», i on diuen pestes dels catalans, començant per Artur Mas.

A vegades les coses grosses són visibles a través d'allò trivial: la democràcia espanyola al costat de la britànica a través d'una capsa de galetes.