Un dels càrrecs més longeus de la Unió Soviètica va ser Andréi Gromyko. Deien que quan s'asseia damunt d'una barra de gel no es desfeia sinó que creixia. En política és molt útil aquesta fredor i les habilitats pròpies del pòquer.

En aquest sentit, els primers cent dies de Puigdemont com a president ens deixen una veritat inqüestionable: Aquest president seria un gran tafur de pòquer i, en canvi, Mas sortiria de totes les partides plomat i dins d'un barril aguantat amb elàstics. Això no vol dir que un acabi essent millor o pitjor president que l'altre. Només vol dir que Puigdemont, desconec si per procedència o entrenament, o senzillament per la suma de les dues circumstàncies, és una persona que ha après a dominar amb fredor el geni i les emocions polítiques, per molt que dins seu porti milions de quilotons de plutoni independentista. En canvi, un Artur Mas passional i incontinent, com a mínim en els darrers anys, no ha sabut com evitar explosionar sistemàticament en públic.

Tot té una explicació, com a nouvingut a l'independentisme, Mas es va convertir en el cap del clan dels #tenimpressa, format fonamentalment per gent de la capital catalana o lliberals econòmics d'arreu del país. En general gent molt consentida i acostumada a tenir tot el que desitgen de forma ràpida amb atacs de rebequeria. En canvi Puigdemont és independentista de marbre i cisell. Fa quatre dècades que reté dins seu aquest anhel, sobretot en uns temps que ser-ho era cosa d'il·luminats. Probablement a Puigdemont no li ve d'una dècada més aconseguir l'objectiu. L'exalcalde de Girona ha après a mostrar el seu independentisme sense irritar (o com a mínim sense irritar tant com ho feia Mas).

Els escenaris vitals de Puigdemont i Mas són sideralment oposats: un ha crescut dins de l'elitista alta societat barcelonina i l'altre entre obradors amb farina i ous, ruralitat i exercint de periodista de províncies. Artur Mas proclamava sempre que podia el seu lema vital: «Cap fred, cor calent, puny ferm...». El de Puigdemont bé podria ser:?«Cap fred, cor fred i puny fred i amagat».