Estupidesa? ignorància? Dancausa, la Federació i la Lliga de Futbol han servit per treure dels llimbs el president de la Generalitat i deixar clar que a les actituds intolerants no els dóna suport cap partit català ni espanyol. No és un pas endavant, és confirmar el dret a expressar amb pau i llibertat les creences religioses o polítiques. Vol dir que l'Estat i la Constitució gaudeixen de bona salut democràtica.

La bandera independentista, però, se l'han fet seva persones que no prediquen amb un bon exemple. Manifesten una alarmant tendència a aplicar la llei de l'embut. Dit d'una altra manera, a tenir respostes diferents segons qui sigui l'afectat. Mentre alguns ajuntaments persegueixen els pocs que maltracten aquesta bandera sectària i els nega el dret a expressar el seu rebuig -fantàstic el Tribunal Suprem dels EUA en considerar que la profanació de la bandera americana és exercici de la llibertat d'expressió!-, retiren del balcó del seu ajuntament la constitucional, legal representant de tots, votada pel poble i que la majoria fa seva, substituint-la per la que els agrada: la sectària, la minoritària, la que no té empara legal per presidir una institució.

De fet, aquest és costum habitual en els dictadors: primer imposar els seus símbols i negar els dels altres. I darrere els símbols, negar els drets a les persones.

L'oportunisme ha animat Carles Puigdemont a donar lliçons del que tants dèficits té: de qualitat democràtica: Mai l'hem escoltat exigir que es corregeixi aquesta apropiació del que és comú pel símbol d'una minoria, ni que es compleixi i es faci complir la llei tal i com és exigible a qualsevol càrrec públic. Tampoc, donar suport a la judicatura quan persegueix delictes contra l'Estat. Al contrari, l'acusen de persecució. Quan una cosa és la llibertat i altra diferent, la impunitat.