Recuperar el Departament de Medi Ambient

Lola Arpa Vilallonga. Portaveu de SOS Empordanet. peratallada.

Aprofitant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i en nom de l'Associació que represento, un cop més reivindiquem de manera urgent la nostra indignació per la incapacitat crònica del Govern per aportar solucions i posar límits a la preservació dels valors naturals del nostre país.

Havent col·laborat activament en la defensa del patrimoni natural de l'Empordà, he de dir que any rere any, hem estat nosaltres, els menyspreats ecologistes, els qui hem hagut de defensar les nombroses agressions ambientals que ha patit i està patint el nostre fràgil territori, moltes vegades amb la complicitat i l'aprovació dels Governs de la Generalitat de diferents signes polítics. Fins avui, malgrat les nostres reiterades sol·licituds mai hem tingut un departament de Medi Ambient que vetllés pel be del nostre entorn amb voluntat ferma d'aportar solucions i posar límits al descontrol.

La minimització de dades de contaminació de l'aire, les constants activitats especulatives algunes afectant de ple espais naturals -2.000 apartaments a la platja de Pals de 2.500 habitants, 70 cases a Vullpellac de 950 habitants- l'ampliació innecessària de zones industrials, el descontrol de la indústria d'engreix del porcí amb la gravíssima contaminació de l'aigua per nitrats, l'aplicació de pesticides altament tòxics als conreus de fruiters, cereals, etc amb la desaparició d'abelles, granotes i altres especies, la contaminació del mar amb els grans creuers recalant en petits ports de la costa... i encara ens pregunten el motiu de l'augment de tantes malalties...

Si volem avançar cap a un ?desenvolupament sostenible, els ciutadans tenim dret a un departament de Medi Ambient que faci front als reptes mediambientals, present en totes les decisions polítiques, i que sigui element clau per un camí esperançador per les futures generacions.

Culte, compassió

i justícia

Pedro J. Piqueras Ibáñez. girona.

Culte, compassió i justícia són inseparables, advertien els bisbes espanyols, en la mateixa línia que el Papa, en el seu missatge per al Corpus d'aquest any, que en moltes diòcesis, a la meva sense anar més lluny, es va celebrar el diu?menge següent. Un dels elements icònics d'aquesta solemnitat són les processons, de manera singular la de Toledo.

La més elevada teologia es fusiona amb la pietat popular més arrelada, incloent un important element de compromís social. «La processó de Crist pels carrers és una crida forta a acostar-nos als que pateixen», deia l'arquebisbe de Toledo. És el que fan els més de 80.000 voluntaris de Càritas a tot Espanya.

Però l'ONG de l'Església aprofita a més per recordar que, simplement, portant un estil de vida responsable i auster contribuïm amb petites accions quotidianes a millorar la vida d'altres. Culte, compassió i justícia.

Resposta a Pascual Bartolomé i Francesc Garcia Carabellido

Joan Alcalà. Tinent d'alcalde d'Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública de l'Ajuntament de Girona.

Els escric amb relació a les cartes publicades el passat 31 de maig i 2 de juny, on em comentaven diverses qüestions sobre el centre Sociosanitari Mutuam Girona. Comentar-los que malgrat que la Mutuam és dins el municipi de Girona, l'accés actual al centre des de l'avinguda de França pertany al municipi de Sarrià de Ter. Ningú ha pres terreny a ningú, es tracta que els límits municipals passen just per aquest punt. Tot i això, des de l'Ajuntament de Girona ens hem posat en contacte amb l'Ajun?tament de Sarrià de Ter per explicar-los la situació i aconseguir així una solució de forma conjunta.

Cal explicar que la problemàtica amb l'accés a l'hospital sociosanitari ve donada arran de la construcció per part de l'Estat del nou pont sobre el Ter, un projecte que quan es va plantejar el 2002 no es van presentar al·legacions pels canvis que implicava en a?quest punt. En tot cas, i donada la problemàtica, nosaltres hem prioritzat el pas de vianants, amb una rampa que permet accedir al centre i adaptada a les persones amb mobilitat reduïda. Com ja he expres?sat als responsables del centre, també plantejarem solucions per als vehicles.