Gràcies, Xicu

pere albertí serra. girona.

El proper divendres 10 de juny es lliuraran els guardons al mèrit esportiu 2016 a les comarques gironines. Entre els guardonats es troba en Xicu Espigulé. Pocs cops aquest guardó ha tingut un destinatari tant merescut. Per als que no el conegueu, en Xicu, des de fa molts anys fent tasques a la junta de l´Atletisme Girona, ha estat un dels responsables de l´esclat de l´esport popular, i concretament les marxes i curses populars a Girona.

I no ha estat una tasca fàcil. Promoure la cultura esportiva entre la ciutadania, a través d´entrenaments populars i de curses, cercant permisos, voluntaris, espònsors..., ha suposat un munt d´hores i esforços gairebé mai reconeguts per aquells que hi participem.

Gràcies, Xicu per aquesta dedicació, agraïment que faig extensiu a la resta de companys de la Junta de l´Atletisme Girona. La nostra ciutat, que es vanta de ser ciutat promotora de l´esport, li devia aquest reconeixement.

Temps de flors, de vots,

de gripaus i d´estelades

Enric Carcereny Beltran. LLORET DE MAR.

Fa poc tothom va poder gaudir d´un espectacle increïble amb unes exposicions de flors, com es va veure a Girona i a Lloret a les «Alegries», encara que el temps no va acompanyar gaire. Un record que acompanyarà sempre a tots els que el van fruir.

Pel que fa a vots, tenim el pròxim 26-J l´oportunitat de demostrar a tot el món la força de l´independentisme a Catalunya. El resultat serà seguit per tot Europa i Amèrica, i pels «sapastres» del PP, i els dirigents corruptes del PSOE i el C´s. Tots hem de pensar, el que es necessita és que el vot sigui per al partit amb més possibilitat d´aconseguir una majoria suficient per acabar el procés independentista. ERC és l´únic partit que pot assolir la fita. I la solució és que tothom que cregui amb la independència catalana voti aquest partit, que serà el del vot realment útil. ERC és l´únic partit assembleari on la militància té la clau de les decisions.

Com és possible que després de veure i patir les conseqüències del Govern espa­nyol, encara hi ha persones que votin als partits de la Caverna? Com és possible que després del patiment que ha d´aguantar Catalunya encara hi ha qui els vota. Sense pensar que el que fan, acceptant la corrupció és voler un nou impost que ells mateixos s´imposen. El que fan en realitat, és empassar-se un gripau. Amb aquesta expressió es vol representar una situació en la qual una persona obligatòriament ha de suportar una circumstància molt desagradable. Això pot ocórrer en el treball, o en la vida pública. Més enllà d´on passi i com sigui de greu el cas. La idea d´empassar-se un batraci suposa una acció tan poc desitjable que la metàfora apareix com difícil de superar i suportar una circumstància molt desagradable.

L´estelada té una estrella de cinc puntes que molts països han inclòs a la seva bandera de la independència, com algunes antigues colònies de l´imperi espanyol. Sols faltava la prohibició de portar-les al partit de la Copa. L´argumentari de la delegada del Govern espanyol era molt pobre. Com a curiositat, la reunió que va convocar amb alguns representants de l´esport n´hi havia un de la Casa Reial. Era un atac frontal a la llibertat d´expressió que és un dret fonamental o un dret humà, que descriu l´article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, i es llegeix: «Tot individu té dret a la llibertat d´opinió i expressió»; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d´investigar i de rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d´expressió. Les constitucions dels sistemes democràtics, també ho assenyalen. D´ella deriva la llibertat d´impremta també anomenada llibertat de premsa. El dret a la llibertat d´expressió és definit com un mitjà per a la lliure difusió de les idees. Aquest dret pot tenir una frontera, amb referència a les persones pel que fa al tema que es fa públic, és fals. Però si és veritat, i està documentada, aquest dret no té cap altra limitació. No es pot lluitar contra els sentiments.