Que li ho preguntin a la CUP. Per pactar, cal renunciar. Fins i tot a coses substancials, com la cohesió interna. En una setmana veurem coses que avui tots els partits polítics es neguen a acceptar. Ens hem d'anar fent la idea que sobre la independència de Catalunya no hi haurà referèndum. Almenys, si d'això depèn el govern d'Espanya.

Qualsevol opció de fer govern implica renunciar al referèndum. En el cas que Podem vulgui aspirar a la Moncloa, aquesta serà la menor de les renúncies. Perquè el referèndum no cal per trobar una sortida satisfactòria a l'encaix català. No és que sigui irrealitzable, perquè de coses irrealitzables n'hi ha a tots els programes. El tema és que en les actuals condicions no podrà ser condició per fer govern.

Aviat hi ha el referèndum del Brexit. Els estats europeus no es poden permetre una altra consulta ciutadana que posi en risc l'estabilitat de la Unió. El referèndum és inassumible per al PSOE i per al PP. Sovint oblidem que no hi pot haver cap tipus de referèndum legal que pregunti sobre l'estatus de Catalunya sense les dretes. Per tant, algú ha de cedir. I sempre renuncien els que creuen que guanyen. Com la CUP.