26 de juny de 2016
26.06.2016
LLETRES

Un camí diferent

26.06.2016 | 00:00
Un camí diferent

"Moltes iniciatives endegades pels pagesos neixen d'aquesta relació de simbiosi al voltant de la conservació dels parcs"

L'èxit de Mas Marcè, amb el formatge d'una raça d'ovella, la ripollesa, que desapareixia enfront de variants més intensives, i de menys qualitat, revela com un producte d'autor, amb la feina d'anys de picar pedra del productor, pot tenir un impacte rellevant en un mercat competitiu i massiu. Alhora, els grans cuiners del país s'han recolzat en productes de nivell com aquest, per ajudar a la renovació de la nostra cuina. Al costat dels preus competitius, s'obre un mercat, el de la qualitat, inquiet i de canvi.
Vegin els pagesos, sobretot joves, que representen un canvi generacional, que recuperen terres abandonades o poc explotades i que lluiten per obtenir d'aquesta terra, un vi ecològic, interessant i que ofereix una gamma de gustos sensorials que escapen del vi tradicional per cercar els orígens del most i el producte jove. Resulta curiós com es recuperen pràctiques ancestrals, com la presència d'animals, vaques o cavalls en llibertat, per regular els camps. En part per l'exemple dels parcs públics, com el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà o el Parc Natural del Montseny.
Moltes iniciatives endegades pels pagesos neixen d'aquesta relació de simbiosi i experiències al voltant de la conservació i gestió dels parcs de la xarxa pública. A voltes, els camins de distingir-se i marcar qualitat són les millors fórmules per conservar pràctiques que els nostres avis coneixien, i que es van perdre, com els formatges artesanals, que a França han convertit en una icona, i aquí vam aniquilar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook