Avui, 5 d'agost, s'inauguraran els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro en un ambient tens que no té parangó amb el clima de festa que predomina des que es van celebrar els primers Jocs a Atenes, el 1896. Les raons són moltes.

En primer lloc perquè el país no està per bromes. Fa cinc anys, el Brasil era un dels líders del grup de països emergents que es menjaven el món i exigien un nou repartiment del poder geopolític (els anomenats BRICS), i avui aquest optimisme ha estat ?substituït per una frustració malhumorada que es reflecteix en l'ambient. Si l'elecció de Rio com a seu olímpica va ser rebuda amb gran alegria quan es va anunciar el 2009, avui aquest entusiasme s'ha esvaït. Brasil està immers en una profunda crisi que és alhora política i econòmica. Política, per un escàndol de corrupció de dimensions siderals (Lava Jato), vinculat a Petrobras i a companyies constructores, que ha desembocat en la destitució (impeachment) de la presidenta Dilma Roussef, no se sap si amb raó o per simples venjances polítiques, i la seva substitució per Michel Temer, al seu torn acusat de rebre suborns, en un culebró que encara no ha acabat. I crisi econòmica perquè el país ha entrat en una recessió el final de la qual no es veu. El PIB es contraurà un 3,25% aquest any després d'haver-ho fet un 3,8 el passat, la inflació ronda el 7,5% i el president Temer parla aquests dies de retallar la despesa pública. El mateix estat de Rio de Janeiro està trencat i el govern federal ha hagut d'enviar-li amb urgència diners perquè pogués pagar els serveis públics bàsics, com mestres i policies. Per això es multipliquen les manifestacions contràries als Jocs, algunes de violentes com les que es van produir el 2013 contra la Copa Federació de futbol, ??es destrossen els cartells que els anuncien, la torxa olímpica pateix atacs en el seu periple i molts protesten perquè pensen que el país no està per a aquests dispendis i que aquests diners s'haurien de gastar en sanitat, educació o transports. La veritat és que amb excepcions com Barcelona 92, que va estar molt ben gestionada (Pasqual Maragall va ser tan bon alcalde com pèssim president de la Generalitat) i va deixar infraestructures molt bones a la ciutat, la resta dels Jocs Olímpics semblen portar més problemes que beneficis a les ciutats que els serveixen de seu.

La seguretat és una altra preocupació molt greu ja que tant el Brasil com Rio de Janeiro, en particular, són llocs molt perillosos. Per cada assassinat que es comet a Espanya, n'hi ha 32 al Brasil i això no s'explica només perquè hi hagi més habitants ja que només cal veure les faveles, un món reflectit amb gran cruesa en la guardonada pel·lícula Ciudad de Dios. A aquesta violència ambiental s'hi afegeix el terrorisme després que un tal Maxime Hauchard afirmés en un tuit, després dels atemptats del novembre a París, que «Brasil, ets el pròxim objectiu», i de fet ja s'ha detingut a Rio alguns gihadistes, segons sembla voluntaristes però mal organitzats. Un acudit brasiler mostrava fa uns dies dos islamistes amb pinta patibulària en què un pregunta: «Anem a Rio?» I l'altre respon:«Ets boig? És massa perillós!». El ministre d'Afers Exteriors, José Serra, ha reconegut que la seguretat rebrà atenció prioritària durant els Jocs, tot i que ha afegit que també caldrà «demanar a Déu que no passi res». Tranquil·litza més el fet que s'hagin desplegat 85.000 policies (el doble que a Londres el 2012), que vetllaran per la seguretat dels atletes i espectadors, igual que tranquil·litza una mica el fet que fins ara l'Estat Islàmic no hagi actuat a Amèrica Llatina.

El Comitè Olímpic Internacional ha clausurat un laboratori brasiler d'anàlisis mèdiques abans, fins i tot, que obrís les portes, per detectar greus errors en el seu funcionament però no s'ha atrevit a excloure tots els atletes russos d'aquests Jocs, després d'haver demostrat que a Rússia es porta a terme des de fa anys una adulteració sistemàtica dels resultats de les anàlisis de sang i orina, com ha descobert l'Inforne McLaren. D'aquesta manera omplia el medaller a força de dopar els seus atletes com a política d'estat. Això és molt greu. No és que un atleta s'injecti substàncies que li donaran de forma artificial més potència o resistència, cosa que ja està molt malament, sinó que Moscou ho feia amb molts esportistes de forma automàtica. Al final els atletes russos estan sent acceptats individualment, cas per cas. Putin ho nega tot, diu que és una conjura contra Rússia i com a protesta no anirà a la inauguració. És un afer del qual no tenen cap culpa els brasilers, però que s'unirà per sempre a l'Olimpíada de Rio com el lloc on va esclatar l'escàndol rus.

Hi ha altres problemes seriosos com el de mosquits que transmeten malalties com dengue, chikungunya o Zika, encara que el perill sigui menor en aquesta època de l'any. I molèsties menors derivades que els atletes que arribaven a Rio es trobaven instal·lacions sense acabar i residències on encara no hi ha aigua o falta l'electricitat, tot i que els ?organitzadors juren que tot estarà a punt avui divendres. Encara que sigui pels pèls.

Massa problemes per al que hauria de ser la gran festa de l'esport. Tant de bo a partir d'ara tot transcorri bé.