Estic una mica fart de les explicacions que fan alguns periodistes i alguns politòlegs per analitzar els resultats del PP a Espanya i a Catalunya. Resulta que contra tot pronòstic han guanyat vots enmig d'una cascada de corrupció, de manca d'actituds democràtiques en la gestió de les institucions que ocupen i la darrera per usar la policia, la Guàrdia Civil, els serveis d'intel·ligència i part de l'aparell judicial per destruir adversaris polítics des del Ministeri de l'Interior!

Bé aquest periodistes i politòlegs diuen que la gent pren decisions racionals. Per exemple es diu que la gent té por i opta per la seguretat de les dretes conegudes i deixa en un segon pla l'ètica civil. Donant a entendre que és una decisió lògica i racional. Ja. Es diu que l'alternativa és poc clara, com si aquesta fos una raó per acceptar coses inacceptables moralment. Ja. Es diu també que la gent davant la incertesa del Brexit es va refugiat en l'autoritat. Ja. No dic que no tinguin una part de raó, però a mi em recorden quan els antropòlegs ens intenten explicar els rituals de pas d'algunes bandes de delinqüents, en què hi ha fins i tot violacions, o quan ens expliquen el paper de les dones en els casaments gitanos, etc. Explicacions sense posicionament ètic. Una barbaritat. Ja. No s'adonen que tots els arguments que es donen són exactament els mateixos que dèiem els militants antifeixistes a la clandestinitat contra els que col·laboraven amb la dictadura o els que simplement eren conformistes (veure Il conformista).

Potser tinc un avantatge amb la gent que té menys de cinquanta anys (potser l'únic), sé reconèixer el feixisme millor en cada mirada, en cada gest i en cada paraula. I no és que jo em consideri gaire llest, simplement ho vaig viure. Per exemple sé veure la cara més fosca del franquisme i del falangisme en la compareixença del que hauria d'haver investigat el frau a Catalunya. I també en les explicacions del presumpte senyor Jorge Fernández Díaz. Realment no creuen que hagin fet res malament. Al·lucinant. Francisco Franco creia que torturava, afusellava i empresonava a centenars de milers d'espanyols «por la gracia de Dios». Durant el franquisme s'investigava el ciutadà sense cap més raó que la repressió i el terror sistemàtic a persones.

Quan la gent analitza l'ascens dels feixisme a Europa diuen que a Espanya ens hem salvat d'aquest fenomen. Tothom s'ha tornat boig? En fi, queda molt neofeixista a Catalunya i a Espanya: 7,6 milions. En alguna cosa s'ha fracassat en aquests darrers 40 anys,?com deia un vell resistent comunista, Josep Xinxó, hem fet escoles però no hem canviat l'educació. I si recuperem l'ètica civil republicana?