A través d'una compareixença pública al Congrés dels Diputats, Albert Rivera ha anunciat sis exigències ineludibles perquè el seu partit, Ciutadans, negociï amb el Partit Popular la investidura com a president del Govern de Mariano Rajoy. Sent conscient que les propostes polítiques no solen ser un model de concreció, les presentades per Ciutadans al·ludeixen a qüestions bastant precises, per la qual cosa sí que sembla especialment important conèixer els detalls, on, com és ben sabut, "hi ha el diable". I, almenys a mi, hi ha molts detalls que se m'escapen. Aquí en van alguns.

1.- "Separació immediata de qualsevol càrrec públic que hagi estat imputat formal?ment per delictes de corrupció política, fins a la resolució completa del procediment judicial". És una separació o, més aviat, una suspensió temporal? Qui acorda aquesta separació immediata? Ho decreta el mateix òrgan judicial que està investigant el delicte? De qualsevol càrrec públic o s'ha de tractar d'un càrrec polític? Què són delictes de corrupció política? ¿Es refereix als delictes contra l'Administració pública? ¿Un càrrec públic investigat per homicidi, lesions o estafa no seria separat? Què passa amb la funció que exercia la persona "separada"? Hi hauria lloc, en el cas dels càrrecs polítics representatius, a la seva substitució temporal per una altra persona que formés part de la mateixa candidatura electoral? Què és la resolució completa del procediment judicial?

2.- "Eliminació dels aforaments lligats a càrrecs públics i representants polítics". A què es refereixen amb càrrecs públics? ¿S'inclou així els membres del poder judicial i del ministeri fiscal, i que són la immen?sa majoria, o s'està pensant exclusivament en parlamentaris i membres del Govern? En tot cas, aquesta eliminació per a membres de les Corts i el Govern exigeix, com és ben sabut, una reforma constitucional. Amb quin suport esperen comptar per arribar a les majories qualificades que exigeix l'article 167 de la Constitució i que van més enllà de la suma de vots de Ciutadans i Partit Popular?

3.- "Nova Llei electoral en què s'hauran d'integrar els següents principis: increment de la proporcionalitat, llistes desbloquejades, reforma el sistema de vot des de l'exterior". Com s'aconseguiria augmentar proporcionalitat? ¿Augmentant el nombre d'escons a triar? Amb una altra fórmula electoral (Sainte-Laguë, per exemple)? ¿Reduint a un el mínim per província? ¿Es defensa un sistema similar a l'alemany? ¿N'hi hauria prou amb una reforma legal o caldria canviar la Constitució? En el cas de les llistes desbloquejades ¿seria un desbloqueig total o parcial en circumscripcions grans com Madrid o Barcelona? Com es combinaria amb la previsió legal d'equilibri de gènere en cada tram de cinc llocs? Pel que fa al vot des de l'exterior ¿es mantindria aquest vot independentment del temps que porti la persona fora d'Espanya o si mai ha viscut aquí?

4.- "Eliminar la possibilitat d'indult a condemnats per delictes de corrupció política". Sorgeix el mateix dubte que en la proposta 1, ¿què són delictes de corrupció política? Es mantindria l'indult per a qualsevol altre delicte (contra la vida, integritat física, llibertat sexual, patrimoni, salut pública, ...)? Per què no exigir que l'indult estigui sempre motivat? Per què no s'atribueix la seva concessió a un òrgan judicial (Tribunal Suprem, per exemple) i es desvincula del Govern?

5.- "Limitació del mandat del President del Govern a un màxim de vuit anys o 2 mandats". Per què no s'estén, per exemple, als membres de les Corts Generals, als ministres, ...?

6.- "Creació d'una comissió d'investigació parlamentària sobre el presumpte finançament il·legal del Partit Popular". Per què no es pacta aquesta mesura amb les altres formacions polítiques, atès que sense el Partit Popular es pot aconseguir majoria suficient per crear-la? Un cop creada la Comissió, hi ha alguna altra condició o mesura que pugui derivar-se de les conclusions?