els diaris madrilenys continuen publicant enquestes dels instituts demoscòpics que van equivocar o van mentir sobre les últimes eleccions. La pregunta de moda es reserva a votants del PSOE, «Creu que el seu partit ha d'abstenir-se en la investidura de Rajoy?». Aplicant els mateixos mètodes estadístics pels quals Ciutadans i Podem pujaven al juny, mentre que els populars baixaven, conclouen ara que la pràctica totalitat de vots d'esquerra anaven en realitat destinats perquè el president del PP continués a la Moncloa. Casualment, aquesta conclusió coincideix amb detall amb l'orientació dels mitjans que contracten els sondejos.

Curiosament, no es pregunta a aquests socialistes de Rajoy per què no el van votar directament, en lloc d'escollir el tortuós camí de donar suport a Sánchez perquè aquest al seu torn es rendís davant els populars.

He esperat pacient a escriure aquest article, en la confiança que l'aplicada premsa madrilenya publicaria una enquesta simètrica de l'anterior. S'hi plantejaria una qüestió exclusivament als nombrosos votants populars. En concret, «Estaria disposat vostè a sacrificar Rajoy, a canvi que el PP segueixi al Govern?». Per desgràcia, a cap contuberni demoscòpic li ha preocupat l'interrogant citat, encara que no dubtem que també ?l'haurien resolt a plena satisfacció dels qui pensen que Espanya només mereix ser governada per Rajoy.

Parlo sovint amb votants del PP, per motius laborals i d'afinitat ideològica. Cap m'ha defensat la continuïtat de Rajoy com a condició sine qua non dels pactes. A l'inrevés, la majoria estarien encantats de treure-se'l de sobre i seguir al Govern, matant simbòlicament dos ocells d'un tret. Per descomptat, se'm pot recriminar que trio la mostra de la meva enquesta casolana amb menys rigor que un institut demoscòpic. No obstant això, el baròmetre del CIS del Govern ja responia aquesta qüestió candent, en atorgar al president en funcions la pitjor valoració del panorama polític. Un 3,3. És a dir, el PP tampoc vol Rajoy. Per això és tan necessari inventar-se que els votants del PSOE l'adoren.