Segueixo les negociacions entre PP i Ciutadans amb el mateix esperit amb què m'hauria matriculat en un curs d'estiu de la Menéndez Pelayo (o de la Complutense, no hi ha doble intenció). En un curs sobre què? Sobre retòrica i arts escèniques. M'interessen molt les elucubracions sobre el que és i no és corrupció, així com els equilibris lingüístics per deixar fora allò que, sent-ho, no interessa que sigui. La primera gesta verbal dels representants dels dos partits ha estat digna d'una medalla olímpica. Han quedat que la prevaricació, la malversació de cabals públics i el frau no són corrupció, almenys en el cas del diputat popular "scar Clavell. El millor és que han aconseguit explicar-ho. Jo vaig a les universitats d'estiu per adquirir recursos retòrics que em permetin pensar el contrari del que penso, sobretot quan el que penso va en contra dels meus interessos, fins i tot dels meus interessos més mesquins, que són el pa nostre de cada dia.

Rivera fa l'efecte d'haver matriculat els seus en un d'aquests cursos perquè aprenguin a pensar el contrari del que pensen i a fer veure que s'enfaden quan els diuen no. Es tracta d'una assignatura fonamental si el que pretens, per exemple, és que governi un partit imputat per corrupció sota l'aparença que aquest mateix partit odia la corrupció. No és fàcil, oi? Doncs per això hi ha els recursos verbals tipus «no és el mateix ficar la mà que ficar la pota». La frase se li va ocórrer en el seu dia a Juan Cotino, solament que la va dir a l'inrevés.

- Jo puc haver ficat la mà, però no la pota.

Immediatament es va adonar de la autoacusació i va rectificar davant les càmeres amb un somriure de bondat que gairebé cola. El que li va passar a Cotino es diu «lapsus», una situació verbal en què l'inconscient s'imposa al conscient. I l'inconscient, com els nens, sempre diu la veritat. A Cotino haurien de fer-lo doctor honoris causa de la universitat d'estiu en què es duen a terme les negociacions entre PP i Ciutadans, el director a l'ombra hauria de ser Bárcenas, que increïblement s'ha quedat fora del temari. Per a la secretaria, suggerim Rita Barberá. De res.