Benvolguda Marina. Nascuda el darrer divendres de juliol, en plena canícula. Nounada a les set i deu minuts de la tarda, quan el sol anava a l'ocàs. Encaraves la claror amb enuig. Un plor poderós era un senyal de protesta per haver-te arrencat de l'acollidor ventre matern. El teu cosset, enrogit i arronsat, encobria un caparró de pell rosada. L'embolcall de roba permetia entreveure la faccions més preades: ulls closos, llavis molsosos, punys serrats, badius oberts, galtes de pa tou i peuets de cotó fluix.

Ai! Quantes mirades de fruïció adreçades a un ésser tan petitó i tan pletòric de vida! Quina satisfacció albirar una criatura tan bonica! A la imaginació dels familiars apareixes envoltada d'una aura d'innocència i s'escolta el murmuri de sons emanats de simfonies màgiques.

De tant en tant, un gir del cap, un badall fugisser, una lleugera estirada de braços o cames posa en alerta als presents extasiats per l'agitació de la petita. Si dibuixa un somriure, que potser és una ganyota, a tots se'ls cau la bava. Si a plors vol el pit, no s'atura fins estar ben amorrada al mugró. I au vinga! Xucla que xuclaràs amb un ànim esbalaïdor. Quin goig sentir uns xarrups delitosos! Qui no perd l'esma al mirar bocabadat a una nena tan bufona! L'escena de la mare alletant al nadó és d'una bellesa immensa.

Bé, és el moment de marxar. Els visitants surten en silenci de l'habitació.

Benvinguda Marina. A partir d'ara habitaràs en un món enfollit que fa la guerra i no vol la pau; en una societat de consum que crea necessitats fictícies; en una estructura social que enalteix l'egoisme i rebutja la solidaritat. Viuràs una etapa de la història no gaire diferent de les precedents. En totes elles, les protestes contra la pobresa i la desigualtat van ser la sal de la terra d'un combat interminable contra els poderosos. La lluita continua i l'avenir serà resplendent!

En el transcurs del teu caminar et trobaràs amb bona gent i també malvada. El teu viatge serà llarg, molt llarg, dominant els desànims i assaborint la felicitat. Tindràs alegries i afliccions, amistats i hostilitats, amors i odis, lleialtats i traïcions, afectes i rancúnies, devocions i enveges. És el pa de cada dia dels humans. No cal neguitejar-se!

Un sens fi d'emocions i sentiments conrearan la teva identitat i bastiran els trets del teu caràcter. Marina, trepitjaràs fort! I no et deixaràs aclaparar pels mals presagis. Si et sotgen maldecaps, penes i angoixes, faràs el cor fort per anar endavant. I no et rendiràs mai!

Amb il·lusió pregona desitjo que descobreixis les petjades d'aquells qui, des de la nit del temps, han lluitat per un futur de justícia, honestedat i treball.

El teu avi, que t'estima.