A propòsit del

Sr. Joan Martí

Josep ruiz garcia. Santa Coloma de Farners.

Alcalde de Santa Coloma de Farners, i les seves declaracions oficials.

En el temps que porta al capdavant de l´alcaldia de casa nostra, he observat que aquest Sr. fa gala de una memòria selectiva que dóna per rumiar sobre el seu tarannà.

Quan li convé , i això és força sovint, fa com si ell hagués arribat a la política municipal tot just des de les passades eleccions. El Sr. Martí fa més de vuit anys que ronda per les dependències municipals interpretant diversos i sovint galdosos papers (recordem el seu vot a favor de portar aigua de dessaladora de Blanes) a voltes donant suport al sàtrapa Solà; d´altres, a l´oposició. Ara ens vol vendre la moto que l´excés de fluor de l´aigua de boca de Santa Coloma és degut a la sequera, mentida, ell sap perfectament -i no ho explica-, que quan s´ha de tirar excessivament dels pous de la Font de la Mania l´aigua porta excés de fluor. També sap que en algun calaix de l´ajuntament hi dorm el projecte de la portada d´aigua del Pasteral des de Ca l´Agustí, projecte que solucionaria per molt de temps els problemes de subministrament que patim estiu sí, estiu també.

Si Caldes de Malavella i Llagostera se subministren d´aigua del Pasteral, per què a Santa Coloma de Farners no es pot fer el mateix? Hem d´esperar cada estiu estar amb l´aigua al coll per posar remei a la seva manca de previsió?

Sr. Martí no enganyi ni confongui la ciutadania i expliqui´s; no es presenti com el «Gran Germà» que ho soluciona tot.

L´enorme força

de la flexibilitat

Juaquín durall. BANYOLES.

Imaginem que sobre un cartró fem un edifici amb peces de fusta (Lego).

Per simular un sisme, estirem el cartró cap endavant i enrere, cap a la dreta i esquerra, i de baix a dalt, verticalment. Els primers moviments són transversals, i els de baix a dalt, longitudinals, o verticals.

Els longitudinals, de baix a dalt, no afecten massa la integritat de l´edifici, ja que les peces de fusta aguanten bé la compressió, com el ciment de qualsevol edifici.

No passa així amb els ziga-zagues laterals o «transversals», doncs, per inèrcia, s´inclina i doble­ga l´edifici cap a un costat i l´altre, fins a col·lapsar; es torça i defor­ma amb traccions (estiraments) que no absorbeixen els formigons de la seva estructura. El formigó és molt bo a la compressió, però molt dolent per estirar-se o traccionar-se.

Són, doncs, els moviments transversals, principalment, els causants que s´ensorrin els edificis en sismes forts, com els d´Itàlia.

Si els edificis es construissin sobre gruixudes làmines de goma elàstica tindrien millor estabilitat en ser sacsejats, ja que la goma, que treballa com un gran silentblock, absorbiria els moviments més aviat que ho fes una roca rígida erròniament triada per assegurar-los en els grans terratrèmols.

L´economia demana estabilitat

José Morales Martín. PALAFRUGELL.

La incertesa política creada per la situació de bloqueig genera una perceptible tensió en l´economia espanyola, dins d´un marc europeu que està afectat per diverses incògnites, com ara la marxa de l´economia italiana, grega o portuguesa. Al llarg dels últims dies s´han fet públics un seguit de dades sobre l´economia espanyola que, tot i que reforcen la tesi de la sostinguda recuperació econòmica, apunten a una creixent preocupació causada també per la situació de provisionalitat en el govern. Aquesta inestabilitat s´ha vist agreujada en les últimes hores pel descens generalitzat a les borses europees.

Segons les dades aportades pel Banc d´Espanya, el deute de les administracions públiques ha augmentat de forma considerable, de manera que salten pels aires els objectius de contenció de deute del govern. Aquest endeutament fa més vulnerable al país en un futur immediat.

El ciclista holandès que no oblidarà mai Bellcaire

joan enric carreras mercader.

Bellcaire d´Empordà.

Un cicliste holandès es va fotre una nafra que segur cada dia en ren­tar-se la cara recordarà Bellcaire, el vaig recollir i avisar els equips mèdics. És que tenim l´artèria de circulació principal del poble en unes condicions lamentables (antiga carretera comarcal) i oficialment des de fa dos anys, carrer del poble (gol per l´escaire). El ciclista va caure en una mitja corba que han posat unes graves més perilloses que la simple terra, atès que l´asfalt ningú sap on és, a més, aquesta artèria que parteix el poble és el lloc més comercial i les voreres peatonals de 0,50 d´ample, (o menys) estan destrossades, és el lloc on s´aparquen els cotxes, el carrer és estret i té dues direccions pe­rò en una sempre hi ha cotxes i el que hauria de ser via única per simple tranquilitat és de doble direcció, a més del lloc per les taules del bar, i una cruïlla amb un pas peatonal que serveix d´aparcament, o sigui que és tan perillosa com la Diagonal en hora punta, i és molt curiós que hi ha alguns senyals de prohibit aparcar on molts veïns aparquen cada dia sota el mateix senyal, allò dels costums, li vaig comentar a l´Alcalde que seria millor treure els senyals per no fer mal d´ulls, i no molestar els veïns que no aparquin, a menys que esperin un dia que els mossos facin el seu agost, però segur que té preocupacions més importants, com per exemple enfadar-se amb mi per haver publicat les nostres misèries, però és que fa més d´un any que li vaig dir que podria passar alguna cosa greu a la carretera, i va contestar-me que ja no era una carretera, era un carrer del poble.

Doncs res més, ja sabem on cal demanar les mesures correctores, be, però ara tinc un dubte, no sé si els veïns prefereixen arranjar les voreres i tenir una sola direcció o seguir aparcant a sobre d´aquestes (?).