Ignoro fins i tot quan és el sant dels meus fills, ho dic d'entrada perquè quedi clar com m'importa a mi que facin santa una monja. Em quedaria igual si canonitzessin Charles Manson, i qui en vulgui dur una estampeta a la butxava que l'hi dugui. El que em preocupa és que es discuteixi si la mare Teresa de Calcuta complia les condicions requerides per ser santa.

Ens estem tornant bojos? Si parlem des de la racionalitat, ningú, i dic NINGÚ, compleix les condicions, ja que aquestes no es limiten a dur una vida «santa» -signifiqui això el que signifiqui- sinó que ha d'haver fet com a mínim un parell de miracles. Pot semblar fàcil, però posi's vostè, lector, a fer-ne un, a veure si se'n surt. Discutir si Teresa de Calcuta, sant Saül o santa Eugènia van obrar miracles i mereixen la santedat, és ociós. Allà l'església catòlica, si així són feliços els seus feligresos no seré jo qui els aixafi la guitarra. Si dubtem de les condicions de Teresa de Calcuta, més hauríem de dubtar dels sants antics, dels quals no en sabem res més del que al seu moment l'església va voler que en sapiguéssim. O sigui, res.

Al cap i a la fi, fora d'aquests estranys cercles catòlics, la santedat està molt mal vista. Recordo que en la meva adolescència, si una nena tenia fama de santa ningú no li demanava d'anar al cinema. Les santes es quedaven a casa la tarda del dissabte mentre a les pelandusques els queien les invitacions de les butxaques. Ni comptant amb la remota possibilitat que una santa obrés el miracle i es convertís en tigressa així que s'apaguessin els llums de la sala ens arriscàvem a sortir amb ella. Ni de joves no crèiem en els miracles, i això que jo anava a col·legi religiós. Com per creure-hi ara.

Tret de sortir en estampetes que anant bé serveixen de punt de llibre, ser sant no té cap utilitat. Deixem els catòlics que fabriquin sants, que els demanin favors i que els resin. Criticar la canonització de la nova santa Teresa és un error, ja que dubtar d'ella equival a reconèixer que la resta de sants sí que són autèntics. I ja som grandets.