Permetin-me comentar una història aparentment banal, d'aquelles que molts excusen perquè «són bromes sense mala fe, una simple «floreta». Resulta que un cap de departament d'uns grans magatzems murcians va ser acusat per dues dependentes d'assetjament sexual: les havia anomenades «chochitos» i havia enviat a una d'elles una nota on li deia que «enguany, estàs més guapa i més "bona"». Un Tribunal Penal va desestimar la demanda per falta de proves, i ara, l'Audiència Provincial rebutja el recurs, però considera que l'home «va faltar el respecte i la consideració» a una de les noies i va ser «desconsiderat» amb la qui va qualificar de «chochito». El Tribunal valora també que l'empresa, tot i no quedar demostrats els fets, va sancionar l'home amb 21 dies sense sou ni feina per una «conducta improcedent».

No era només una falta de respecte: era un primer pas d'una actitud que podria acabar en violèn?cia. Estic convençut que molts dels assassins de dones, alguna vegada van fer bromes d'aquesta mena a conegudes o treballadores seves. També n'estic que algunes de les dones mortes a mans d'un masclista, no van denunciar mai fets com aquests, que, tot i ser nimis, porten darrere una càrrega de permissivitat amb el «poder del mascle». Quasi el 75% de les dones assassinades, mai no va denunciar la violència prèvia dels seus assassins. Cal redreçar la situació. I mentre a les escoles no s'ensenyi que l'home no és millor que la dona, que no té cap dret més, no guanyarem aquesta guerra entre els energúmens i la raó.

Hi ha homes que mai no aprendran a respectar les altres persones. Dones, si us plau, denuncieu els violents. S'ha d'acabar amb aquesta xacra.