o ens podem imaginar la ciutat de Girona sense l'arquitectura noble -però estàtica i muda- que li ha donat categoria i reconeixement. Aquesta realitat es veu assistida sempre per iniciatives que li aporten ànima, pàlpit, pensament i paraula. L'any 1994 uns il·lustres gironins varen idear un altre tipus d'arquitectura que es construeix amb mètrica, rima i ritme: era el naixement de Nit de Poetes. Els primers anys eren creació de la Coordinadora de veïns del Barri Vell, Cort Reial, i després va venir la successió d'Amics de la Unesco de Girona, continuant la fidelitat a la data de celebració, que és el primer divendres següent a la Diada de l'Onze de setembre.

Nit de Poetes celebra la seva 23a edició el dia 16 de setembre, a les 9 del vespre. El lloc acostumat actualment és el pati de les Magnòlies, edifici de la Generalitat a Girona, històricament hospital de Santa Caterina, una construcció que, precisament commemora el seu 350è aniversari. Nit de Poetes és inseparable, doncs, de l'arquitectura més significativa que tenim a Girona. El Pati de les Magnòlies amb el seu silenci natural i acollidor obre la porta al gran públic per mostrar la paraula fonamentada en la bellesa i edificada amb l'esperit de la poesia que bufa sobre l'argila i sobre la pedra.

Nit de Poetes 2016 presentarà una primera part dedicada als poetes d'avui (i de sempre) començant per les joves promeses de poetes premiats als Jocs Florals Escolars de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Reyner, Marta Sebastià, Adrià Sala i Elena de Ciurana. Després tindran la paraula uns poetes escollits entre una diversitat de tendències i formes poètiques, procedents dels quatre punts de la geografia catalana, que són Rosa Cullell, Jordi Llavina, Jordi Pla, Ponç Pons; i es tindrà un record per a Sylvia Plath (Boston, 1932- Cambridge, 1963). Aquesta primera part serà coordinada i presentada per Lluís Lucero.

La segona part de Nit de Poetes serà un homenatge a Montserrat Vayreda Trullol (Lladó, 1924 - Figueres, 2006) elaborat a partir d'una dramatúrgia i direcció de Martí Peraferrer. Serà una ocasió excel·lent, gairebé amb caire de descoberta, per conèixer i assaborir els versos de la poeta empordanesa que acosta el lector a la realitat quotidiana, sensible i vital,que desvetlla un sentiment de país fent descobrir el patrimoni natural, el nostre paisatge no abstracte tot mirant-se i poetitzant, com ara, un camí de ronda, una tramuntanada, els colors d'un ?penya-segat, les vinyes oblidades. Una ocasió per apropar-nos-hi, perquè l'obra poètica de Montserrat Vayreda sempre patia d'una desproporció entre allò que va ser escrit i allò que va ser publicat. Quan l'any 2005 es va publicar el llibre Poemes de Montserrat Vayreda, edició i estudi d'Anna M. Velaz, es varen donar a conèixer 180 poemes inèdits.

Montserrat Vayreda havia deixat escrit: «Voldria que els meus versos fossin clars com ho és la llum, i de colors dispars». Els crítics literaris i els lectors han dit sempre que aquell desig tan clarament exposat es pot apreciar ben complet en la totalitat de la seva obra. Nit de Poetes s'honora edificant un altaveu d'aquesta sensibilitat que es fa propera, com l'arquitectura d'una poesia de proximitat.

Els 23 anys de celebració de Nit de Poetes inclouen, també, un compromís cívic. Si escoltant la diversitat de mots precisos que treballen la bellesa se'ns ajuda la riquesa cultural, com va expressar Lluís Lucero, des de la tribuna d'Amics de la Unesco de Girona, a l'anterior edició, «podem dir, íntimament satisfets, que la societat culta, oberta, lliure i solidària que tots anhelem es troba ben a prop».