Amb alegria i emoció reeditem, des de fa dotze anys, la Festa del retrobament del Castell de Montjuïc, on confluïm personis de tota edat, condició, procedència i estat. Avis, mares, fills, filles, néts, grans i petits, andalusos, catalans, extremenys, castellansÉ Amb distints accents i diversos orígens ens uneix la voluntat de recordar el nostre passat, sense perdre les arrels pròpies, però amb agraïment a la terra i la gent que ens acolliren. L'exemple dels nostres pares i avis ens anima a actuar com a persones de bé. Ells visqueren enormes problemes, sofriren el desarrelament forçat, treballaren amb esforç per tirar endavant i procurar-se el necessari, sense esperar que ningú els ho regalés, i mantingueren l'esperança d'obrir i guanyar un futur millor per als seus fills.

En aquests anys de recuperació de la petita història del nostre Montjuïc, dos llibres deixen constància d'aquell immens i perllongat fenomen de la immigració dels anys 1950-1970. Ara corren uns altres temps, altres idees, altres circumstàncies. Però ?segueixen sent necessaris els principis i els ideals que aquí es van fer presents, per l'exemple dels nostres pares: el treball, l'esforç, la millora de cadascun de nosaltres, el sentit de la justícia, l'honradesa i la imprescindible solidaritat, que són la base per aconseguir una societat més humana i justa.

Nosaltres sabem el que són barreres de tot tipus, econòmiques, socials, culturals, ja que les hem viscut en les nostres pròpies carns. Sabem dels qui ocultaven la seva procedència per temor al menyspreu, sabem dels qui pensaven que la cultura havia de ser la del clima dominant a cada moment i que exigia la renúncia al propi, però sabem que una societat lliure i justa exigeix que cadascú de nosaltres en siguem corresponsables, que participem activament, que treballem col·labo?ra?tivament, sense exclusions, defensant el més sagrat d'aquest món: la dignitat de la persona, de qualsevol persona, sense limitacions ni prejudicis siguin per raó de raça, de color, de llengua o de creences. I l'amor és el fonam?ent imprescindible. Només des de l'amor es construeix. Des de l'odi solament es destrueix, es crea divisió i se sembra la discòrdia.

Si alguna cosa té de valor la nostra festa de Montjuïc i el nostre compromís és que recordem el passat, treballant el nostre present i lluitant amb alegria i solidaritat per un futur millor per a tothom. La humanitat tota és com una gran família, i tota barrera és una trava que condiciona i limita tal realitat. La nostra festa ha de ser un granet de sorra per seguir construint una humanitat més solidària i justa. El pròxim 25 de setembre tornarem a celebrar al castell de Montjuïc la festa dels que hi visquérem en temps difícils. I ja es pot considerar una festa de Girona. Us hi esperem el diumenge 25.