Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem, la «confluència» catalana de Podem que va obtenir dotze diputats a Catalunya a les eleccions generals del 25J, està predestinat a ser protagonista en un intent d'unir l'esquerra no independentista i, de passada, fagocitar el PSC-PSOE.

Sembla que està cridat a tenir un paper destacat en les negociacions amb diferents forces polítiques per a la construcció d'un nou partit dels «comuns», paraula que no s'ha de confondre amb la de comunista, defensors d'una organització social en què els béns són tinguts en comú. Vade retro!

A Jordi Borja, expulsat del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) l'any 1964 i al que va retornar l'any 1974, se'l considera l'autor intel·lectual d'aquest moviment «transversal». En efecte, en un article recent s'encarrega d'esvair temors o inseguretats sobre la possibilitat del retorn del fantasma del comunisme al afirmar que «les esquerres noves o renovades poden considerar-se més o menys radicals o moderades, però els seus programes, declaracions o formes de fer política són més pròpies del liberalisme progressista i de la socialdemocràcia clàssica». I rebla el clau dient que «la cultura política dels comunistes hereus de l'antifranquisme és una garantia d'ordre democràtic i de canvis per a les majories socials».

També Xavier Domènech admet que «és evident que l'ADN d'En Comú Podem té a veure amb la continuïtat històrica del que va ser el PSUC».

«Volem construir el PSUC del segle XXI i adaptar-lo, sumar ideologies de diferents procedències per guanyar i canviar Catalunya», explica Jordi Guillot, dirigent d'Iniciativa per Catalunya Verds.

Quina admiració pel PSUC! Un partit que naixia el 23 de juliol de 1936 de la unió entre la Federació Catalana del PSOE, la Unió Socialista de Catalunya, el Partit Comunista de Catalunya i el Partit Català Proletari. A les eleccions de febrer de 1936, els dos darrers eren en el Front d'Esquerres (el Front Popular a la catalana), una coalició electoral de republicans, nacionalistes, socialistes i comunistes per lluitar contra el feixisme.

En una entrevista, el 12 d'agost del 2014, Xavier Domènech reconeix que ara «no hi ha el feixisme dels anys trenta; però, si ens atenem als resultats de les eleccions europees, hi ha la França on ha guanyat Le Pen...». I explica que «el sistema polític català ja no dóna per a més. Cal anar del populisme al frontpopulisme, i això no és fàcil de lligar entre tants actors».

Aquests actors que han de constituir un nou «subjecte polític» són Barcelona en Comú, ICV, EUiA, Podem i Equo. Serà una nova força política amb una proposta sobre la qüestió nacional que s'avindrà a posar el dret a decidir al servei de l'independentisme? Peccata minuta!