L'Ajuntament de Salt ha consultat els veïns majors de 16 anys sobre la oportunitat o no de modificar el planejament urbanístic al sud del terme municipal. Operació delicada perquè, si es consulta, s´ha d´oferir informació objectiva, veraç, àmplia i clara. La que ofereix la web municipal no és res de tot això. El redactor fuig de la precisió, la qual cosa no afavoreix gens la comprensió. Fa servir paraules com «implementar», que li deu sonar bé i semblar-li atractiva per obscura, però que és molt menys precisa, coneguda i ajustada al seu context que «implantar» i altres sinònims.

O afirma que votar «no» passa per -una altra rotunda imprecisió, quan existeix el verb «implicar»- tot un seguit d´infinitius que es volen presentar com a negatius: no permetre, aturar i estudiar. Contra el progrés, vaja. El No pot tenir moltes raons. No té cap dret a manipular-les.

Part dels terrenys afectats ja gaudiren, el seu dia, del benefici de l´ajuntament encapçalat per Jaume Torramadé que aprovà, la tarda abans que entrés en vigor una llei més restrictiva, un pla parcial amb els estàndards d´habitatge per hectàrea a dalt de tot.

Subratlla la web municipal que el Sí votarà «limitar el nombre d´habitatges ( i no subratlla ) de nova construcció al mínim exigible legalment». Concepte d´interès aquest i ben imprecís. Donar la responsabilitat a la llei -quan hi ha tantes lleis- abans de fer res, malament. I molt més quan hi ha drets adquirits. Els objectius, si no estan definits i signats per les parts, o sigui, tot ben lligat, no existeixen: és xerrameca.

Estem, doncs, davant una consulta on es pregunta per un desideràtum sense tenir res ni lligat ni embastat. El vot afirmatiu té sols una conseqüència clara: augmenta les expectatives urbanístiques dels propietaris. I una de complementària, lleva el govern municipal de tota responsabilitat traslladant-la als veïns.