Eficàcia comptable

Xavier Serra Besalú. Girona.

Societat Civil Catalana, com a lobby que promou una opció sociopolítica concreta, publicà en el seu web al final de la tarda de l'11S (en concret, a les 20.09) unes dades molt concretes sobre la participació dels sobiranistes a la Diada: el detall precís de la suma dels cinc punts donava exactament 292.000 persones. Aquesta mateixa dada ha estat recentment recollida per Libertad digital, El Confidencial, Catalunya Press i Dolça Catalunya, i potser altres mitjans compromesos, després d'una roda de premsa explicativa en la qual les dades de les vuit de la nit que van obtenir l'11S van ser confirmades sense cap dubte.

Els investigadors van presentar la seva manera de comptar, les eines que van aplicar a Barcelona (només un dels punts) i van citar fonts solvents: catedràtics d'universitat i un doctor americà, Haaron Idrees, del Center for Research in Computer Vision de la University of Central Florida, al qual he escrit realment interessat per la seva col·laboració per mesurar l'esdeveniment català. Encara no tinc resposta.

La rapidesa en obtenir dades tan precises i el nivell acadèmic dels que firmen la investigació (UPF i UB) m'ha impressionat. Semblaria definitiu, i costós: han de comptar amb una infraestructura de qualitat.

Està clar que van molt per davant de les Guàrdies urbanes i les Policies Municipals, dels cossos de seguretat de l'Estat, del Ministeri de l'Interior i de qualsevol Govern. I, per descomptat, dels organitzadors i dels seus oponents (que sí van encertar). Cal veure com s'inflen les dades, o com es retallen.

Jo vaig ser a Salt, i no sé si érem 47.000 com diuen els científics: hauria de creure-m'ho, però intuí que hi havia més gent. Els dic el que penso. En qualsevol cas, tinc la certesa que hi havia molts milers més que a la paella d'alguns, o a la celebració íntima de la Diada d'altres.

Només sabrem la veritat amb un referèndum: no la dels assistents, sinó la de què pensen els uns i els altres.

A on van els impostos turístics

JosEP Maria Pi. MAÇANET DE LA SELVA.

Antoni Escudero, un divertit, en realitat no virtual; si més no, real; què més voldríem que fos polític; la pregunta a on van destinats els impostos del turisme; estat democràtic; o estat on no s'explica res dels nostres impostos; butxaques massa grans potser, quanta raó tens Antoni, un gran divertit, però amb una seriositat digna d'arribar a seure's allà on molts tenen por.

Per acabar, acabo de llegir el programa de la Festa Major de Franciac, i allà hi figuren els comptes de l'any 1964, ells, el consistori o qui fos , en aquells temps ja eren més democràtics que els d'ara. Publiqueu allà on van els nostres impostos, amb xifres. És un deure d'un estat que es vol dir democràtic.

Colom, la CUP i com estar d'actualitat

Mercè Via Soler. girona.

Confesso que en llegir la notícia que la CUP demana retirar el monument de Colom a Barcelona, vaig pensar si havia patit una abducció i ja érem a 28 de desembre. A qui se li acut, home? Com m'orientaré ara si un dia vaig a Barcelona i ja no el veig al final de les Rambles? Com li explico al meu nét que Colom no és un mal educat per assenyalar amb el dit sinó que mostra cap on són les amèriques? Va! Anem per coses serioses que no està el pati per a gaire gresca.

Potser hauríeu d'aprendre del país alemany que no va dubtar a conservar, per a la posteritat, el pas del nazisme pel seu territori deixant dempeus camps d'extermini i els seu barracons. Voleu lliçó més colpidora que aquesta?

Em recordeu als talibans, destruint tot el que no els agrada. La vostra intolerància ja em sembla malaltissa, m'enerveu, em fastiguegeu. De veritat no veieu la feina per fer que tenim encara? On és el «seny català»? No podeu obviar el que no agrada i esborar com aquell qui res.

La història és la que és, i si vosaltres no voleu passar per ella amb mal record, potser seria hora de deixar-se de collonades i fer política real, centrada en el que necessita el poble. En el seu moment em quèieu bé, us hauria donat el vot de confiança per governar, però pixant tantes vegades fora de lloc...

Si us plau! ara que hi sou posats, feu que li passin una baieta per sobre del cap i del dit a en Cristòfol. Els coloms i les gavines que no perdonen, ja se sap!