La gastronomia de les comarques gironines rebrà la setmana entrant dos homenatges, un de dedicat a un establiment en concret i l'altre de genèric: demà mateix s'inaugura al Palau Robert de Barcelona l'exposició dedicada al trentè aniversari del restaurant El Celler de Can Roca de Girona, i dimecres el Mas Marroch de Vilablareix serà l'escenari de la presentació de l'edició de 2017 de la Guia Michelin per a Espanya i Portugal, un acte que es convertirà en una gran festa de la gastronomia a la qual assistiran, entre d'altres, els millors cuiners d'aquests dos països. «El pes gastronòmic d'aquesta zona és increïble», declarava fa pocs dies Ángel Pardo, responsable de comunicació de Michelin a Espanya, per justificar l'elecció de Girona com a escenari de la gala de presentació de la nova edició d'una de les publicacions que s'han convertit en referència mundial a l'hora de valorar la qualitat de la proposta culinària que fan els restaurants.

El Celler de Can Roca és de fet l'amfitrió de la gala de dimecres -la festa es fa al seu espai per a banquets i celebracions- i ha tingut un paper destacat per aconseguir que Michelin acceptés fer-la a la ciutat, una iniciativa que s'origina en el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona. Moltes de les coses que han passat en la gastronomia gironina en els últims trenta anys tenen a veure amb els germans Joan, Josep i Jordi Roca, que han aconseguit situar un restaurant «de barri» en el millor (o un dels millors) del món i ho han fet reivindicant els seus orígens humils, defensant la tradició com a base per a la innovació, i mantenint un caràcter obert, afable i proper. En els últims temps, a més, els germans Roca han vist créixer els compromisos derivats del reconeixement a la seva excel·lència, i aconsegueixen atendre'ls mentre continuen gestionant amb solvència el seu restaurant gironí, investigant en camps diversos per continuar fent evolucionar la seva cuina, i desenvolupant una cada vegada més important activitat solidària i social que es tradueix, per exemple, en el seu nomenament com a ambaixadors de bona voluntat de l'ONU.

Els germans Roca són el rostre més conegut d'una fornada de cuiners gironins que han situat aquest territori en el mapa de la gastronomia mundial a base de molta i bona feina. És una trajectòria que ve de lluny, amb pioners com el Duran i el Motel de Figueres, els primers restaurants gironins amb estrella Michelin, i que culmina en un col·lectiu de cuiners joves i veterans, alguns amb estrelles i altres no, que han situat Girona en el mapa de l'excel·lència gastronòmica. La Guia Michelin n'és conscient i per això dimecres homenatjarà aquests cuiners i aquesta cuina.