embla talment que la voluntat d'independència dels catalans té singlot, ja que d'enquesta en enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, CEO, el sí i el no a la independència van alternant en la primera i segona posició. Al darrer lliurament, la setmana passada, la negativa supera l'afirmació per dues dècimes: d'això se'n diu empat tècnic i significa que si demà se celebrés el referèndum (i ningú no el boicotegés) podria passar qualsevol cosa.

Ara bé: el juny del 2015 el no guanyava el sí per set punts. A l'octubre del mateix any la diferència s'havia reduït a un punt. El mes de març es donava un empat tècnic, amb dues dècimes de diferència. El juny, els partidaris de la independència superaven de cinc punts els contraris. I ara, el novembre, tornen a estar empatats. L'única cosa segura és que no hi ha manera d'estar segur del que dirà la propera enquesta.

D'aquestes oscil·lacions es dedueix amb força claredat que hi ha una massa estable de ciutadans favorables a l'estat independent i una altra massa estable de ciutadans contraris. Totes dues masses estan per sobre del quaranta per cent de la població. Entremig hi ha els que de vegades opinen i de vegades no, hi ha el marge d'error propi de qualsevol enquesta -i que pot alterar el resultat algun punt amunt o avall-, hi ha persones que escalfen o refreden el seu entusiasme, i n'hi ha que canvien d'opinió, que també hi tenen dret.

Un cop retallades les puntes diferents de cada dibuix per anar a buscar el perfil bàsic de la figura demoscòpica, el que en surt és una mena d'empat persistent en què cap de les dues opcions no s'imposa amb prou força per dir que disposa del favor de la gran majoria. Ni els partidaris de trencar amarres, ni els defensors de quedar-nos com estem. Una situació insatisfactòria per a tothom, però més per als sobiranistes, ja que l'empat no és suficient per canviar les coses.

D'altra banda, la mateixa enquesta del CEO fa un apunt que hauria de preocupar l'independentisme: si avui se celebressin eleccions, la suma de diputats de Junts pel Sí (en cas que es presentés com a tal) i de la CUP oscil·laria entre els 66 i els 70 diputats. Ara en té 72. Val a recordar que la majoria absoluta se situa en els 68 diputats, és a dir, que la meitat de la forquilla està per sota. Amb aquesta enquesta a la vista, i al marge del que diguin, cap dels dos no voldrà provocar cap avançament electoral.