Sevilla les ancianes moren asfixiades perquè les cortines del xinès, en cremar, desprenen gasos tòxics: això no passa amb la seda i el cotó pentinat. El mateix va passar a Reus, on a una altra senyora li van tallar la llum, va encendre una espelma i, amb la tendència natural del foc a propagar-se, va cremar el seu pobre aixovar domèstic i, amb ell, la senyora. El mateix a Catalunya que a Andalusia, al nord que al sud, a la façana mediterrània que a l'atlàntica, proliferen els pobres, pobres energètics, és a dir, sense mitja bufetada. Destaca la producció de pobres. L'autoritat competent hauria de vetllar una mica -i vetllar és encendre una espelma del cap- pel tràfic d'elementals, tant si es tracta del foc, de l'aigua que falta a tants llocs o de l'electricitat, un altre fluid elemental.

No sé si Mariano Rajoy i Ses Elèctriques en seran capaços. La banda techno sona molt bé, però la primera mesura de Ses Elèctriques va ser suspendre els talls de llum a Reus, com si Reus ja fos independent (de Catalunya i d'Espanya), no és que m'hi oposi, Reus és el més gran, però no cal exagerar (després crec que van estendre la mesura). Les elèctriques diran que no és cosa seva, que les mesures socials són facultat del Govern, que va curt de facultats (a Puigdemont tampoc li'n sobren). I curt de pisos socials, la Botella d'Aznar se'ls va vendre a un fons voltor, deixes la propietat en mans dels pobres i te l'amortitzen.

Qui no pateix la pobresa energètica? Ho han endevinat: les portes giratòries. Giren i giren com si estiguessin posseïdes pel desassossec, els mou la pressa dels diners per reproduir-se, el frenesí calderonià, el perpetuum mobile, de manera que, al final de l'exercici, hauran cremat uns centenars de vídues hindús i hi haurà un nou cul polític acomodat a Gas Natural, a Endesa o en filets de plastilina SA. Raó té Felipe González en proclamar que Pedro Sánchez no té ni mitja hora de discurs sobre Espanya. En canvi, Felipe pot donar-nos una novena de discursos sobre Espanya (i Alemanya). Quin gran venedor de càntirs es va perdre el país!