L´art de fer truitesFrancesc A. Picas la jonquera

No entenc per què han acusat de terrorista una persona que va dir que per fer truites primer s´havien de trencar els ous.

No conec cap cuiner ni cuinera que per fer truites trenqui els ous amb un martell. Els ous es trenquen amb suavitat i amb dolcesa.

Si trenquéssim els ous amb un martell, en lloc de truita sortiria un poti-poti, per als gats. O potser volen que els catalans ens mengem els ous amb closca i tot?

Trens freds i gratuïtsOLGA CALATAYUD girona

Agafo cada dia un tren de mitjana distància que surt de Girona a les 6.29 h i baixo a Barcelona. Es tracta del primer trajecte que fa durant el dia. A Girona funciona la calefacció, però l´apaguen abans d´entrar a l´estació de Caldes de Malavella, cada dia. I fa molt fred. El dia 13 de desembre vaig presentar una queixa al llibre de reclamacions de la companyia ferroviària i de moment no tinc resposta. Altres viatgers han presentat queixes i tampoc tenen resposta.

El bitllet mensual em costa 181 euros. Força gent agafa aquest mateix tren al llarg del trajecte i no paguen, mai.

De manera que tenim el fred, la falta de revisor (el maquinista ha de sortir de la cabina i baixar a l´andana si alguna porta no tanca) i l´import econòmic que paguem els uns pels altres que no el paguen.

Desitjos i despropòsitsJOAN JANOHER I SADURNI vulpellac

n No podem descartar les dues propostes de l´enunciat. Sembla que el pensament unànime dels catalans tingui el llistó posat a la mida de la voluntat del poble. Però encara hi ha qui pensa que la nostra empenta és encara força minsa: els que així pensen s´han de plantejar: Quina és la seva alta estima envers voler assolir el tan anhelat referèndum per a Catalunya i les seves opcions.? No deixa de ser un interrogant, i que ens pertany trobar l´escull que ho frena.

La generalitat i concretament el nostre president, Carles Puigdemont. En el seu missatge dirigit a la ciutadania, com a cloenda de l´any 2016. Va refermar la posició de continuar per la línia fixada com del full de ruta a seguir. Doncs haurem de reforçar l´esperit del que de veritat desitgem com a país. No podem caure en els paranys dels dubtes, als quals res aporten per seguir empe­nyent l´esperança, i l´enteresa de mobilitzar, amb la unitat ciutadana, l´objectiu d´assolir la llibertat.

Per contra, els deures previstos per l´Estat espanyol, se centren en el camí dels despropòsits. Sistema al qual el constitucional tomba totes les propostes catalanes, com a via de solucions als greus problemes existents. No seria més pràctic per a tots superar les pors ? I entrar en la sensatesa democràtica del que representa aquesta expressió unilateral, en tots el països que practiquen i és desenvolupen amb constitucions actualitzades, i no recórrer a l´ambigüitat de la constitució del 1812, coneguda com la Pepa?

El progrés de la UnióJoaquín Durall banyoles

Quin verí tan obcecat és la febre independentista, encara que això dóna feina a multitud de polítics desneuronats! Però, vaja; potser serveixin aquests moviments per contrarestar els grans casos de corrupció institucionalitzada que existeixen en gairebé tots els països consolidats. Cal lluitar a favor de l´honestedat i de la Justícia dels països ja reconeguts històricament, no per l´endarrerida egolatria independentista. D´una altra manera desenfoquem el problema i ens compliquem la vida tontament.

L´autobús gran és el del bitllet més barat. No hi hauria un altre millor que el major autobús mundial d´enormes finestres que ens il·luminés a tots l´únic camí del progrés.

Article indocumentatjaime grau de alós barcelona

L´article del dia 2 de gener de Félix Pujol llança crítiques a l´Església catòlica sense fonament i ignora que els acords de paraula són tan vàlids com els escrits i signats.

Càritas, institució dependent de l´Església, ajuda immensament en aquests temps de crisi. L´animo que en el seu pròxim article en faci referència.