19 de març de 2017
19.03.2017

Negociació o judicialització

19.03.2017 | 06:30

La judicialització de la política és el tema estrella de la temporada política. I és quasi universal la consideració que portar a cal jutge la resolució de problemes que ha de resoldre la política és un fracàs de la política i dels polítics. Per això és un fracàs de l´Ajuntament de Girona que el toc nocturn de les campanes de la Catedral hagi acabat a judici. No ha sabut generar una proposta consensuada assumible o acatable per a totes les parts i resoldre un problema polític, un problema de convivència.
Als comentaris i cròniques periodístiques es critica no haver arribat a l´acord que, s´apunta, és proper entre denunciant –l´hotel– i denunciat –Ajuntament, però que no es materialitza per la intransigència d´Església i veïns. Curiosament, els que ni han presentat la denúncia ni tenen capacitat de dictar una resolució.
El Bisbat, quan l´Ajuntament decretà el silenci de les campanes, obeí i sense suport institucional i social no estaria als jutjats. El veïns es trobaren que l´únic so que els agradava rebia l´atenció i repressió municipal, mentre els que contaminaven la convivència com l´excés de festes, concerts i curses particulars envaint i obstruint l´espai públic, les terrasses desmesurades i estridents i les músiques en viu a locals no insonoritzats eren ignorats com a generadors de conflicte.
Als veïns, l´Ajuntament els oferí la disjuntiva d´acceptar o no el requeriment del denunciant. La postura veïnal era més global: no ens molesten les campanes, però sí altres sorolls. Parlem de tot i entenguem-nos perquè tothom vegi les seves pretensions reconegudes, ni que sigui en part. L´Ajuntament no volgué negociar res que no fos campanes sí o campanes no i deixà que es judicialitzés el tema.
El darrer informe del Síndic de Greuges, «El dret a la convivència», certifica que els veïns no van gens errats. Recupereu el Diari de divendres i llegiu la crònica que en fa Pili Turón. El Síndic proposa dotze esdeveniments anuals màxim a la via pública a tota la ciutat; que les bicicletes tinguin un circuit propi (i que sols allí circulin); apartaments turístics sota llicència amb rigorosos condicionants i actuacions contundents de la policia municipal davant de qualsevol queixa veïnal... Tot un programa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema