Passen els mesos i els postconvergents del PDeCat no aixequen el cap. Dijous es va publicar la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que pertany a la Generalitat, i les xifres són prou dolentes perquè Mas, Munté, Pascal i Bonvehí arrenquin a córrer.

Quan apareix una nova edició d'aquesta enquesta periòdica, tothom va de dret a la profecia de resultats «si demà se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya». Aquest cop l'oracle considera possible que Junts pel Sí i la CUP no sumin majoria absoluta. Però ja sabem que Junts pel Sí no es presentarà més; el resultat que ens ofereix el CEO és una refosa a partir dels resultats en brut. I aquests resultats en brut són molt interessants.

A la pregunta «a qui votaria?», la resposta espontània dóna el 18% a Esquerra i el 5% al PDeCat. És a dir, que la intenció directa de vot a Esquerra és 3,6 vegades superior a la dels exconvergents. A més a més, el 5% d'enquestats diu que votaria Junts pel Sí, segurament perquè no sap que no es presentarà; si repartim proporcionalment aquesta intenció de vot, la d'Esquerra s'acosta al 22%, i la del PDeCat supera de poc el 6%. Si a més a més corregim l'efecte d'una abstenció prevista del 30%, Esquerra arribaria al 31% dels vots vàlids, que li donarien cap a cinquanta escons i el convertirien en el primer grup de la cambra, a distància de Ciutadans i dels Comuns, que disputarien la segona plaça. El PDeCat, al seu torn, podria aspirar a obtenir deu o onze diputats, i la CUP es quedaria amb vuit.

Esquerra, com a vencedora destacada, tindria el deure de proposar un candidat a president i hauria de buscar suports per a la investidura i per governar. Si sumés majoria absoluta amb el PDeCat i la CUP, tindríem un altre cop el pacte inestable per la independència exprés, amb un timoner diferent però amb problemes semblants als actuals. I si no sumessin majoria absoluta, l'única esperança de Junqueras serien els Comuns, que no estan per la independència, però sí que estan a favor del referèndum acordat amb l'Estat. Una aspiració impossible mentre les majories espanyoles siguin les que són, però es pot anar demanant, un cop i un altre, per mantenir encesa la flama i anar governant mentrestant.

Tot això, és clar, si abans no s'ha fet el referèndum o referèndum, ha guanyat el sí, s'ha proclamat la independència i s'ha constituït amb èxit la nova república, que suposaria un escenari totalment diferent.