08 de abril de 2017
08.04.2017

Llibres

08.04.2017 | 06:00

Dimecres passat es van fer públics els noms dels mereixedors dels Premis Nacionals de Cultura 2017. Per segon cop –el 2014 van distingir Jaume Vall­corba– entre els premiats hi trobem un editor, Josep Cots, que ara fa trenta-tres anys va engegar Edicions de 1984. Que un editor en aquest país hagi estat tres dècades editant llibres vol dir moltes coses. La primera –i vet aquí el meu agraïment– és que molts lectors ens hem format i hem crescut gràcies a les decisions i als riscos que ha anat prenent al llarg dels anys. En general els lectors tendim a la mitomania i sovint oblidem que darrere d´un gran autor o d´un gran llibre, hi ha un editor que ha contribuït a aixecar-lo. Això vol dir que ha triat, que ha corregit, que ha revisat i que, finalment, hi ha arriscat diners sense saber si hi hauria algun retorn. També vol dir –naturalment– que aquest risc sostingut no seria possible sense estimar el país, la llengua i la cultura.
Dijous que ve també celebrem les primeres tres dècades de la llibreria El Cucut, a Torroella de Montgrí. Un altre cas de tenacitat, de creativitat, d´hores de feina i de creure en els llibres. La Maria Teresa Calabús –una de les persones que conec que toquen més de peus a terra– ha aixecat molt el llistó, conxorxada ara amb els fills, la Magda i en Joan. Han aconseguit crear una llibreria de referència, ha esdevingut «prescriptora» de llibres –com en diuen ara– i, d´uns anys ençà, –i això sí que té mèrit!– organitza un berenar literari on quasi tothom hi vol ser.
Quan veig persones així quedo meravellada. Sense la seva força i convicció en aquest país encara ho tindríem tot pràcticament per fer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema