Després dels cinc diumenges de Quaresma, avui amb el Diumenge de Rams comencem la Setmana Santa, que per als cristians és el centre de tot l'any litúrgic, ja que durant aquests dies celebrarem el Misteri Pasqual: la passió, la mort i la resurrecció del Senyor.

Des d'avui, dia de Rams, i fins al diumenge de Pasqua (i més en concret del dijous sant al diumenge de Resurrecció) celebrarem l'amor de Jesús que s'ofereix en l'ara de la creu i que és glorificat pel Pare en la resurrecció. És l'Anyell de Déu sacrificat per nosaltres, que esdevé salvació per a tothom.

El Misteri Pasqual que celebrarem aquests dies sants, ens fa descobrir en Jesús el gra de blat colgat en el solc on mor, i que precisament amb seua mort, es multiplica convertit en espiga, signe de resurrecció. És la Pasqua, que significa el pas de la mort a la vida, de la creu a la tomba buida, del sepulcre a la resurrecció.

I com a preludi o introducció del Tridu Pasqual, avui Jesús, el Fill de David, és aclamat pel poble en la seva entrada a Jerusalem com a «beneït» i «Rei d'Israel». Per això avui la litúrgia posa en la processó que fem fins al temple, amb les branques d'olivera per aclamar Jesús, el psalm 23, per acompanyar l'entrada del Senyor al santuari: «Portals, alceu les llindes, engrandiu-vos portalades eternes, que ha d'entrar el rei de la glòria». Aquesta processó també ens fa caminar amb el psalm 46, que canta la reialesa del Senyor: «Canteu a Déu, canteu-li, canteu al nostre rei, que és rei de tot el món, canteu a Déu un himne». La litúrgia continua amb la lectura de l'Evangeli de l'entrada de Jesús a Jerusalem, enguany en la versió de l'evangelista Sant Mateu (Mt 21:1-11) per així aclamar el Rei d'Israel. Com ens relata aquest Evangeli, l'Església, avui, com fa dos mil anys, beneeix el Senyor amb l'Hosanna al Fill de David.

L'Eucaristia, una vegada l'assemblea ha entrat al temple, continua amb la lectura d'un fragment del profeta Isaïes (Is 50:4-7), a la qual el poble respon amb unes estrofes del psalm 21 i després es proclama el fragment de la carta als filipencs (Fl 2:6-11) referents a Jesús, obedient fins a la mort i una mort de creu i exalçat per Déu. La passió del Senyor, enguany segons Sant Mateu, ens posa al davant l'ofrena de Jesús al Pare, des de l'últim sopar, la pregària de Jesús a Getsemaní i la seva detenció, la seva compareixença davant Caifàs i el governador Ponç Pilat, la condemna, la crucifixió i la mort i l'enterrament del Senyor.

Celebrar el Misteri Pasqual de la mort i de la resurrecció de Jesús és proclamar el misteri de la nostra fe. Celebrar el Misteri Pasqual és aclamar i reconèixer el Déu que en Jesucrist, vencedor de la mort i del pecat, ens salva.

El 19 de març de 1978, diumenge de Rams, l'arquebisbe màrtir de San Salvador Òscar Romero animava el poble de Déu a no viure la Setmana Santa únicament «com a record del passat, sinó amb esperança», per així fer present «la veu de Déu, la veu de Crist que ve a redimir-nos». Déu, com recordava l'arquebisbe Romero, «ens diu que no s'ha d'emmudir la veu i el crit del just», ja que la Setmana Santa que avui comencem, no és per a «predicar el conformisme», sinó per a «matar els brots d'avarícia, de cobdícia, de supèrbia, d'orgull», perquè d'aquesta manera «pugui sorgir en nosaltres un home nou, per construir una civilització nova, la civilització de l'amor».