Turisme massificat a PalsCris Piera Pi-Figueras Barcelona

Des de ja fa uns quants anys que veiem com a molts indrets de la Costa Brava el turisme massificat no es controla bé. Al poble de Pals, d´on era el meu avi i on anem des de sempre pels lligams familiars i perquè ens trobem a gust, he vist com aquesta massificació està degradant la imatge del poble i com el consistori, mani qui mani, dona l´esquena als veïns del nucli antic en benefici del visitant i no fa res per a una bona convivència entre turisme, el negoci que genera, i els residents.

Podria explicar moltes situacions cada vegada més freqüents sobre el tema, però l´espai d´aquesta carta és limitat i no és possible. Només diré que avui ho ha superat amb nota: a les 4 de la tarda, a la plaça de l´Església, m´he trobat una colla de joves excursionistes ocupant tota la plaça, estirats a ter­ra amb les seves motxilles, menjant i aprofitant per fer la becaina, com si es tractés d´un «merendero», d´un parc o d´una àrea de descans qualsevol. Els he advertit que no era lloc per a això i que, a part de vianants, també circulen cotxes dels residents a la vila. Amb tota la tranquil.litat m´han contestat que «si ve un cotxe, ja ens mourem». He trucat a la Policia Local i, com sempre, la mateixa resposta: hi anirem quan puguem, i pilotes fora (poques vegades els veig fent la ronda a peu per la zona).

És aquest el turisme que volem? És aquesta la imatge que tots volem de Pals? A l´Ajuntament li interessa posar remei? Fa tant de temps que dura, això... penso que no hi ha interès a resoldre-ho. Pals em fa molta pena i no em sento orgullosa del poble com anys enrere.

Agraïment a l´hospital Josep TruetaFamiliars de Lluís Batchellí i Masdevall

Fa pocs dies el nostre pare ens va deixar després de lluitar durant 5 anys contra un càncer que no ha pogut guanyar. Durant tot aquest temps, va estar en un anar i venir pràcticament continu de visites i tractaments a l´hospital Josep Trueta, de Girona.

Ara que ell ja no hi és, volem agrair el suport i el tracte rebut sempre per part de tot el personal sanitari i metges del centre que l´han tractat per molts temes diferents i, en especial, a tot el personal de l´ICO en les estades i tractaments que ha hagut de superar.

Són moments durs, els d´ara i els de tot el temps de malaltia. Els d´ara són nostres, però en els de la malaltia certament ajuda tenir el suport i acompanyament de tanta gent com ens hem trobat. De manera que, moltes gràcies.

RotacionsManel Fortis Olot

Messi, Suárez, Neymar, juguen quasi tots els partits. I a quasi tots els partits, són els millors. De què serveix reservar Iniesta, Rakitic i algú altre, si amb els suplents es perden partits que fan perdre la Lliga abans d´hora? Jo entenc de preparació física com de física quàntica, o sigui, res. Però dit això, voleu dir que uns esportistes entre 25 i 35 anys, que treballen 2 hores al dia, que fan una dieta equilibrada i sana, que fan tractaments de massatge, seguiments mèdics, anàlisis... No poden rendir al màxim 2 hores un dimecres i 2 més un diumenge?

Que Arda, André Gomes, Denis i companyia no estiguin a l´alçada per ser titulars a un Barça campió de Lliga i Champions no ho discuteix ningú.

Fa temps que vaig pronosticar que la Lliga la guanyaria el Madrid (tinc una petita esperança d´equivocar-me) i a la Champions estem de regal i no veig l´equip amb la força de guanyar-la. Anant bé guanyarem la Copa del Rei (no serà fàcil aquell partit).

Però tornant al tema anterior... per què els tres de davant no descansen i en canvi rendeixen?

Per què un jove de menys de 35 anys no pot aguantar un esforç físic de 2 hores 2 vegades a la setmana? En fi... visca el Barça sempre.