Cantava Gurruchaga, fa una colla d'anys, allò de: « ¡ellos las prefieren gordas, gordas, gordas y apretás!». Gurrugacha era un bufó llest i simpàtic. Avui també n'hi ha, però es prenen massa seriosament ells mateixos, i fan menys gràcia. És cert que els patrons estètics d'altres èpoques eren diferents. Vegin Les tres Gràcies de Rubens, per entendre la passió per les formes voluptuoses i el greix en el sexe femení.

Avui, amb la proximitat de l'estiu, arriben les dietes maratonianes i l'obsessió pel cos: mana l'operació biquini. Just quan l'Observatori Nestlé sobre Hàbits Nutricionals avisa que l'edat de risc pel sobrepès en els infants són els set anys. La vida sedentària en els vailets i la dieta fan que, segons l'estudi, un 34% d'ells presenti risc d'obesitat. I és que els petits esdevenen una mena de dictadors de butxaca, que manen sobre la seva alimentació. I mengen molta pasta; croquetes, patates fregides i pizzes. I volen visitar molt el McDonald's, i no per menjar amanides.

Ens trobem que una societat que cada vegada és més exigent amb els patrons físics corre el risc de tenir un futur de grassos i grasses. Perquè les dietes equilibrades dels pares brillen per la seva absència, o deixadesa. Diuen els especialistes que els petits dormen menys per xatejar, vivint a les pantalles. I sense hores de son, tenim un desajust hormonal i un augment de pes. Sentir-se bé amb un mateix, passa per acceptar-nos com som. Ara, cal tenir hàbits equilibrats, fer una mica d'esport, per ser feliços, lluny de la dictadura dels greixos saturats.