S'han fixat que en els ­darrers temps cada vegada que volem passar pàgina de qualsevol cosa ens afa­nyem a afegir el prefix post. Per exemple, ara que els periodistes ens sentim incòmodes amb aquesta realitat que ens ofega i que fa dels mitjans un colador de notícies falses o d´informacions que semblen verídiques pel simple fet de ser difoses, hem corregut tots plegats a inventar-nos el concepte postveritat, un eufemisme per dir que sovint, massa sovint, fiquem la pota difonent ­notícies que no tenien cap semblança amb la veritat. Fins i tot, per situar el problema ben lluny, sempre que ens referim a la postveritat farcim aquesta referencia amb un munt d´exemples de països ben llunyans, especialment dels Estats Units. Sempre queda millor dir que els problemes no són nostres.

La realitat és ben crua, tenim un problema de dimensions descomunals que bàsicament podríem simplificar en dues qüestions. D´una banda, la majoria d´informacions difoses o publicades tenen ja el seu origen a les xarxes socials, les quals, avui, que sapiguem, no passen cap control de qualitat. I d´altra banda, augmenta alarmantment el nombre de fons d´informació anònimes, i cada vegada son més els periodistes i els mitjans que cauen en el parany d´utilitzar qualsevol ciutadà com a font per donar validesa a les informacions. Dit d´una altra manera, cerquem informació a qualsevol lloc sense verificar si aquesta informació era vàlida o no i si qui la donava tenia un mínim de credibilitat o no.

Si a això hi afegim que el temps de la informació s´ha reduït a zero, en el sentit que tot s´ha d´explicar i emetre al moment, arribarem a la conclusió que aquest no és el millor moment pel periodisme. Que ningú s´estranyi doncs que en molt poc temps quan vulguem referir-nos a aquesta professió parlem de postperiodisme, per dir que el que hi ha avui res té a veure amb aquell ofici que consistia a explicar de manera ­entenedora allò que passa al món, no allò que alguns tenien interès a fer-nos creure què passava. Mentrestant, l´autocrítica no apareix per enlloc.