El referèndumJaime Serrano de Quintana President de l´Associació Cultural Gerona Inmortal

n La convocatòria feta pel president de la Generalitat, per celebrar referèndum, evidentment vinculant, sobre la independència de Catalunya de la resta de la nostra nació ens sembla un fet gravíssim, que lògicament reprovem. Aquesta Associació ha entès i de­fensat sempre que la Unitat d´Espanya és indiscutible i inne­go­ciable. Ara bé, cauríem en la injustícia si culpéssim exclusivament Junts pel Sí o la CUP d´aquesta situació, independentment que s´arribi a celebrar o no l´esmentada consulta el proper 1 d´octubre (per cert quina data tan paradoxal), quan l´arrel del mal està en el mateix text constitucional, que va donar cabuda no només a l´anomenat «Estat de les Autonomies», suport com s´està demostrant d´estats paral·lels, sinó que també va donar carta de naturalesa al terme ambigu i suïcida de «nacionalitats».

Sense excloure tampoc la responsabilitat dels dos partits majoritaris d´àmbit nacional, per la seva repetida complicitat, motivada pel tripijoc polític i el vendre´s per un plat de llenties -llegiu suports parlamentaris més o menys puntuals- a les forces polítiques a les que avui excomunica.

L´exemple d´una mare ànegaLola Arpa Vilallonga Peratallada

n Visc en un mas al mig del camp amb una bassa que ens serveix per regar i per refrescar-nos.

En una d´aquestes tardes calorosíssimes, estant tancats i foscos dins la casa, hem teingut la gran sorpresa de descobrir des d´una finestra, nou aneguets, nedant feliços sobre l´aigua, controlats per la seva mare, una digna ànega en actitud d´alerta permanent. Una joia d´espectacle inaudit!

Ignorant la seva procedència, possiblement una riera propera, ens preguntàvem sobre l´esforç d´aquesta mare per transportar els seus nou fillets. No tenint on refrescar-se, possiblement els ha carregat a la l´esquena o sota les ales i ha ar­ren­cat el vol per fer-los gaudir d´un xic de frescor... i així possible­ment retornin cap al seu niuet ressec, quan ella intueixi el mínim risc.

Mentre els sentiments parentals del animals han estat sempre exemple d´amor i responsabilitat, tants humans «civilitzats» són autèntiques bèsties que maltracten els seus fillets per purs motius d´egoisme que esfereeixen el cor.

Quatre rius i la DevesaJosé Luis Lucero Piñol girona

n Fa uns anys es va presentar un projecte per «arranjar» i «embellir» els 4 rius que passen per Girona. Doncs bé, res de res.

El 13-10-2016 van publicar una entrevista al vicepresident de l´Associació Forestal, que deia que «el sotabosc eixuga l´aigua dels boscos i que hi ha massa boques que prenen aigua».

A finals de maig un ciutadà de les comarques de Girona va presentar un miler de firmes reclamant la neteja del quatre rius que passen per la ciutat.

Els que passegem per les ribes dels rius hem vist que: el Güell cap problema, de «moment»; el Galligans l´han arranjat amb motiu del Temps de Flors; l´Onyar també, encara que sota algun pont hi ha brossa i sobretot a la confluència amb el Ter massa vegetació; i el Ter, entre el pont de Fontajau i la confluència amb l´Onyar fa «pe­na». Aviat es podrà passar d´una riba a l´altra de tanta vegetació que redueix l´amplada del riu.

Dit això, quan es pensa fer una actuació ràpida i urgent per endreçar i embellir les ribes dels rius, sense haver de perdre el temps divagant si és l´ACA, Patrimoni, l´Ajuntament, el Consorci del Ter o un altre Organisme implicat?

Si l´aigua es gasta per alimentar la gran vegetació que hi ha a les ribes, la Devesa i altres jardins se´n ressentiran.

Estudiar música és un luxe per a uns pocsÈlia Llinàs Serradell salt

n La nostra filla de 12 anys estudia a l´Escola de Música del Gironès (EMG, escola pública del Consell Comarcal del Gironès) des dels 5 anys. Els darrers quatre cursos hem abonat una mitjana de 950€ per aprendre llenguatge musical i violí. Això significa un esforç e­nor­me, que no es veu compensat amb cap beca (per resultats acadèmics o per nivell econòmic).

Però el pitjor serà el curs vinent. La nostra filla ha acabat el quart curs, el darrer de l´EMG, i ara l´oferta educativa reglada passa per matricular-se a fer el «Pas de grau», un curs preparatori per accedir al Conservatori de Música de Girona, que ofereix poquíssimes places per als que hi volen accedir des d´altres escoles de música. La nostra sorpresa ha estat que aquest «Pas de grau» ens costarà 171,9 € al mes (1.547 € el curs). Això són preus públics? Són molt semblants als de les escoles privades. La sor­pre­sa ha passat a indignació! El curs passat el mateix «Pas de grau» tenia un preu de 131,3€; un increment del 30% en un any! Per art de màgia i sense previ avís.

Als nens i nenes de Salt, on vivim, i de molts altres pobles que no disposen d´escoles de música municipals, no els queda més opció que l´EMG, i evidentment, molts en queden fora pels preus prohibitius que marca el Consell Comarcal del Gironès. L´EMG té les aules repartides pels municipis de la comarca (Bescanó, Fornells...) i aquest fet dificulta articular la veu de les famílies. No disposem d´AMPA ni de cap mecanisme de participació a l´escola.

Diumenge, a l´auditori de Girona, es van lliurar els diplomes als 50 alumnes que han superat el quart curs. Caldrà veure quants d´ells podran seguir els estudis reglats, a menys que el Consell Comarcal del Gironès rectifiqui i aposti clarament per l´educació musical.