05 de agost de 2017
05.08.2017

Clixés

05.08.2017 | 01:21

Fa molta calor i tots estaríem més bé a la platja escoltant Despacito –o les simfonies de Brahms–, però hi ha temes que s'entesten a ficar-se en la nostra vida. Aquests dies, per exemple, hi ha hagut una polèmica relacionada amb l'actuació de l'avi de Pablo Iglesias durant la Guerra Civil. Aquest assumpte és rellevant perquè Pablo Iglesias ha construït una bona part del seu discurs polític a força de clixés ideològics relacionats amb la Guerra Civil. Pablo Iglesias va néixer amb la democràcia i no ha conegut la dictadura franquista. No sap el que és entrar en un bar i mirar a banda i banda buscant la presència d'un policia camuflat. No sap el que és escriure una crònica pensant en què dirà el censor (encara que aquests temps sinistres estan tornant). I tampoc sap el que és ser empresonat sense cap motiu, simplement perquè un ha estat denunciat pels seus veïns o pel capellà o per un antic company de feina. No, per a res. Ell –igual que molts de nosaltres– no té ni idea d'això. Sort que hem tingut.

Però el seu avi, Manuel Iglesias Ramírez, sí que va haver de conèixer tot això: l'odi i la por i l'angoixa i la sang i la mort. Manuel Iglesias era militant socialista el 1936. Va servir en l'exèrcit republicà com a oficial jurídic i va haver de dictar sentències de mort. Si aquestes sentències eren justes o injustes, això no ho sabem, però ell va haver de signar-les perquè era el seu deure, igual que centenars d'oficials franquistes van signar sentències de mort perquè era el seu deure, encara que sabessin en el fons que aquestes sentències eren injustes. Al final de la guerra, Manuel Iglesias va ser condemnat a mort pels franquistes. Però no va ser executat i va passar cinc anys a la presó. Quan va ser posat en llibertat, Manuel Iglesias va entrar a treballar en el ministeri de Treball controlat pels falangistes. I allà es va jubilar. A compte d'aquesta història, alguns periodistes de la dreta han intentat convertir Manuel Iglesias en un assassí o en un xivato (com va entrar a treballar en un ministeri franquista si no va ser un xivato?). Pablo Iglesias, el net, s'ha defensat d'aquestes acusacions en nom del seu avi. I amb raó.

El problema és que el cas de l'avi de Pablo Iglesias desmenteix per complet tots els clixés ideològics sobre els quals el net ha construït el seu incendiari discurs polític. El maniqueisme absolut que divideix la història entre bons i dolents no pot aplicar-se al seu avi, com tampoc pot aplicar-se a milers d'espanyols que van viure la Guerra Civil. Si Manuel Iglesias va ser un criminal de guerra, com deien els franquistes, com va ser possible que entrés a treballar en un ministeri després de la guerra? I qui dimonis va donar la cara per ell? No havíem quedat que era un rojo i un criminal?

Per a Pablo Iglesias, un franquista és una espècie d'homuncle fabricat en un insalubre laboratori neoliberal on s'explota els immigrants il·legals, de la mateixa manera que per a molts periodistes de la dreta un comunista és un homuncle fabricat en els laboratoris clandestins del KGB (o de Maduro o de Putin). Però la realitat no va ser així. Va haver-hi criminals i assassins en els dos bàndols, però també hi va haver franquistes decents i de bon cor, i socialistes i anarquistes i comunistes decents i de bon cor. Antoine de Saint-Exupéry es va trobar a Lleida, l'estiu del 1936, un socialista francès que salvava tots els capellans que anaven a ser afusellats pels anarquistes. I en l'altre bàndol també hi va haver franquistes que van intentar salvar els seus suposats enemics condemnats a mort. El mal pur existeix, és clar que sí, però enmig del mal també hi ha la pietat i la compassió. La vida és així.

El més probable és que Manuel Iglesias, el socialista condemnat a mort, hagués conegut franquistes que sabessin que era una persona decent. I aquests amics el van col·locar al Ministeri de Treball. Un Ministeri, per cert, que va aprovar diverses lleis amb les quals Manuel Ramírez, el socialista, hauria d'estar completament d'acord: la llei de l'Assegurança Obligatòria de Malaltia de l'any 1942, per exemple. I la llei de Bases de la Sanitat Nacional, de 1944. Aquestes lleis van establir les bases del que ara és la nostra Seguretat Social i van ser concebudes per falangistes, sí, però també per persones com Manuel Iglesias. Malgrat els clixés ideològics, molts falangistes creien en unes condicions decents de vida per a la classe obrera. I no oblidem que aquestes lleis es van avançar en diversos anys al National Health Service britànic, que va ser creat el 1948 pel govern laborista de Clement Attlee (i que després va rebre el suport del conservador Churchill, cosa que va establir les bases del consens entre l'esquerra i la dreta que va fer possible el millor període històric que ha conegut el món).

Doncs bé, aquest consens ja existia d'alguna manera en el Ministeri de Treball franquista en el qual estava treballant el represaliat Manuel Iglesias. Ignoro si dir això em farà infringir alguna llei de Memòria Històrica i podré ser multat i empresonat, però la sol·lícita senyoreta Wikipedia hi és i qualsevol pot consultar-la. I ara, després de llegir això, ja podem tornar-nos tots a la cerveseta gelada i al contorneig hipnòtic de Despacito.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema