Fa poc em vaig quedar penjat en un ascensor que havia estat revisat aquell mateix matí. Mal revisat, suposo, amb presses, pressionat l'operari o els operaris per una direcció que, obeint a algoritmes econòmics, taxa cada minut i cada segon dels seus treballadors, segurament eventuals. Això del meu ascensor és una anècdota. No va passar res perquè els sistemes automàtics estaven en forma. Me'n van treure i punt. Però com que no era la primera vegada que em passava, vaig decidir tornar a les escales, on em trobo amb veïns que pugen o baixen perquè la gent, crec jo, està tornant a les escales a causa de la pèrdua de confiança en el manteniment.

Se'm va espatllar la rentadora. Vaig trucar al tècnic.

- Compri'n una de nova -em va dir-, amb els anys que té gastarà més en el manteniment.

Vaig canviar de cotxe 50.000 quilòmetres abans del previst perquè un manteniment de mala qualitat començava a sortir-me per un ull de la cara (d'on, si no). Si tot això passa a escala individual, què ha de passar amb el manteniment de l'Estat, per exemple? Està privatitzat? Hi ha ja situacions en què l'ascensor de l'Estat de dret es queda entre pis i pis o, pitjor, es desploma sense que s'activi el sistema de frenada? Hi ha gent a la qual l'Estat li tanca la porta als nassos perquè no està en condicions d'obrir-los-la? Quan arribes, no sé, a les urgències de l'hospital i t'estabulen en un passadís, ¿això què és? Això és falta de manteniment, la mateixa que em va deixar penjat a mi a l'ascensor.

Quan Margaret Thatcher va decidir posar-li a l'economia britànica un coet al cul (on, si no), els trens van començar a descarrilar. Perdien en morts el que havien guanyat en acomiadaments. Però per al pensament ultraliberal els morts són el carbó del qual s'alimenta la caldera. Mai se li van demanar responsabilitats mentre estava en condicions de donar-les i després se li'n va anar el cap. És el que es diu, que se li'n va anar el cap, quan la veritat és que havia arribat al govern sense. De la primera cosa que prescindim quan cal collar és del manteniment. Però de vegades tot depèn d'un cargol mal ajustat.